Lars Werner (V) och Carl Bildt (M). Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Carl Bildt: Vi hade olika åsikter – men var vänner

Uppdaterad
Publicerad

Lars Werner var en färgstark, framgångsrik politiker. En genuin människa, säger utrikesminister Carl Bildt (M) till SVT Nyheter.

– Jag reagerade med sorg, självfallet. Vi hade ju lite olika åsikter, för att uttrycka saken mycket försiktigt, men var faktiskt vänner. Och vi hade rätt trevligt tillsammans vid åtskilliga tillfällen. Det var en person jag satte betydande värde på från personliga utgångspunkter. En gedigen människa och en genuin politiker.

Vad tycker du att han har betytt för svensk politik?

– Ja, det var ju länge sen, och det var många strider. Men han gav Vänsterpartiet en lite friare roll. De hade tidigare haft en utpräglad satellitroll till socialdemokratin. Han frigjorde och skapade en lite öppnare bild av vad som tidigare hade varit ett väldigt, väldigt slutet parti.

Är det något annat du tänker på om Lars Werner?

– Ja, han var ju en genuint trevlig person. Man kunde vid sidan av partigränserna skämta mycket och man kunde tala om mycket med honom. Ja, jag har många mycket glada minnen av Lars Werner, alldeles bortsett från att vi stod på olika ändar av den politiska skalan.

Gudrun Schyman: Enande verkan i partiet

Vänsterpartiets tidigare ledare Gudrun Schyman säger till SVT Nyheter att Lars Werner betytt mycket för partiet.

– Mina tankar går förstås till hans familj, säger Gudrun Schyman som efterträdde Lars Werner som V-ordförande, till SVT Nyheter.

– Han betydde mycket för Vänsterpartiet. Lars Werner tillträdde 1975 under en mycket turbulent tid och han hade en enande verkan i partiet. Han var också med i moderniseringen av partiet och namnbytet, säger Gudrun Schyman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lars Werner 1935-2013

Mer i ämnet