Den tidigare V-ledaren Lars Werner är död

Uppdaterad
Publicerad

Förre partiledaren i Vänsterpartiet, Lars Werner, har avlidit, meddelar partiet i ett pressmeddelande.

– Lars Werner var mycket viktig för Vänsterpartiet, säger Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt till SVT Nyheter. Han och CH Hermansson moderniserade partiet trots internt motstånd.

– Han var också mycket folkkär. Trots att han satt i riksdagen så tror jag folk kände igen sig i honom. Han var murare och rotad i arbetarrörelsen med en stark klasskänsla. Han var också alltid sig själv och pratade ur hjärtat.

Vad har han betytt för dig personligen?

– Vi är ju från två olika politiska generationer. Men han var en stark röst på de utsattas sida, för mig har det varit viktigt att lyssna på.

CH Hermansson: Trofast och pålitlig

–Han fick en hjärtinfarkt. Det gick väldigt fort, säger den forne partiordföranden och vännen C-H Hermansson, 95.

CH Hermansson, partiledare 1964-1975, beklagar i ett pressmeddelande Werners bortgång.

”Jag kommer att sakna Lars Werner enormt och är bedrövad över beskedet. Vi arbetade tillsammans under många år för att förnya partiet till en modern vänster. Han var alltid mycket trofast och pålitlig”, skriver CH Hermansson.

Lars Werner, född 1935, var utbildad murare och fackligt aktiv inom murarfackföreningen där han blev ordförande 1972. Han satt också i riksdagen mellan 1965 och 1994.

Under 1960-talet verkade Lars Werner för att det svenska partiet skulle bli mer självständigt gentemot det sovjetiska och han blev vice ordförande för Vänsterpartiet kommunisterna (VPK) 1967.

1990 – under Lars Werners ordförandeskap – bytte partiet namn från Vänsterpartiet kommunisterna (VPK) till Vänsterpartiet.

1975 valdes Lars Werner till partiledare efter CH Hermansson.

1993 efterträddes han på partiledarposten av Gudrun Schyman.

Lars Werner blev 77 år gammal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lars Werner 1935-2013

Mer i ämnet