Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Sverige och Europa har under perioder varit lite för öppet, säger den tidigare moderata statsministern Carl Bildt. Foto: SVT

Bildts kritik mot SD-politikerns tweet: ”Måste vara rädda om vårt samhälle”

Uppdaterad
Publicerad

Carl Bildt (M) är kritisk till SD-politikern Jessica Stegruds uppmärksammade inlägg om Fredrik Reinfeldt efter terrorattacken i Bryssel.

– Att uttrycka sig på ett sådant sätt som kan uppfattas som att man tolererar våld mot en ledande politisk företrädare, det är oerhört, säger han i SVT:s 30 minuter.

Fredrik Reinfeldt borde ha fått sitta kvar på arenan utan polisskydd, skrev riksdagsledamoten Jessica Stegrud (SD) på X efter måndagens terrorattack där två svenskar dödades.

Den tidigare statsministern och utrikesministern Carl Bildt (M) är kritisk till hennes sätt att uttrycka sig. I i SVT:s 30 minuter att vi måste vara rädda om vårt samhälle och värna den allmänna anständigheten.

– Att då uttrycka sig på ett sådant sätt som kan uppfattas som att man tolererar våld mot en ledande politisk företrädare, det är oerhört, säger han i programmet.

”Betydande svårigheter”

I sitt inlägg riktar Stegrud kritik mot Reinfeldt och den tidigare alliansregeringen som hon menar har fört en alltför slapp invandringspolitik, som enligt henne har lett till att människor som är säkerhetsrisker inte lämnat Europa efter att de fått avslag på sina asylansökningar.

Bildt menar att detta är en legitim ståndpunkt och att migrationspolitiken tidigare har varit för öppen.

Som svar på frågan om vad Bildt själv har haft för ansvar för utvecklingen, svarar han:

– Jag önskar kanske att jag hade haft ett större ansvar för situationer i Sverige och Europa, när vi tittar tillbaka så ja, vi hade att hantera betydande svårigheter.

Tog bort inlägget

Stegrud tog senare bort inlägget på X med hänvisning till att det hade ”misstolkats” och skriver i ett nytt inlägg att alla svenskar ska kunna känna sig trygga på väg till en fotbollsmatch, även Fredrik Reinfeldt. SD har kallat den efterföljande debatten ”tramsig”.

SVT har sökt Jessica Stegrud för en kommentar.

Se hela intervjun med Carl Bildt på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.