• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Sörby, i Örebro kommun, Örebro län. Det brinner i en byggnad på Restalundsvägen 20 med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Örebro.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör statsminister Ulf Kristersson och Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson om Sverigedemokraternas Jessica Stegruds kritiserade tweet. Foto: Fredrik Sandberg/TT/Johan Nilsson/TT

Jessica Stegrud (SD) kritiseras efter Reinfeldt-inlägg: ”Omdömeslöst”

Uppdaterad
Publicerad

Fredrik Reinfeldt borde fått sitta kvar på arenan utan polisskydd – det skrev SD-ledamoten Jessica Stegrud i ett inlägg på X efter gårdagens terrordåd i Bryssel. Nu kommenterar statsminister Ulf Kristersson det kritiserade inlägget.

– Omdömeslöst. Det här är inte tiden för slarvigheter, omdömeslöshet eller den sortens kommentarer, säger han.

Svenska fotbollförbundets ordförande Fredrik Reinfeldt borde efter måndagens terrordåd i Bryssel ha fått sitta kvar på arenan ”utan något som helst polisskydd”, skrev SD-ledamoten Jessica Stegrud på plattformen X under måndagskvällen. I inlägget gör Stegrud en koppling mellan den politik som Fredrik Reinfeldt genomfört, och dådet mot två svenska fotbollssupportrar.

Inlägget på X möttes snabbt av stark kritik, bland annat från den tidigare moderata statsministern Carl Bildt, som skrev ”Oerhört. Av en riksdagsledamot”.

Svenskar döda i terrordåd i Bryssel

Stegrud tog senare bort inlägget på X med hänvisning till att det hade ”misstolkats” och skriver i ett nytt inlägg att alla svenskar ska kunna känna sig trygga på väg till en fotbollsmatch, även Fredrik Reinfeldt.

Foto: Jessica Stegrud publicerade ett inlägg på X som hon sedan raderade. ”Eftersom min tweet misstolkades grovt av en del valde jag att ta bort den,” skriver hon i ett nytt inlägg på sociala medier-plattformen.

SD: ”Tramsigt”

Jessica Stegrud har inte gått att nå för en intervju, men i ett skriftligt svar till SVT skriver Sverigedemokraternas gruppledare Linda Lindberg att det är ”tramsigt” att människor i det här läget väljer att hetsa mot en riksdagsledamot, och att hon har fullt förtroende för Jessica Stegrud.

Men statsminister Ulf Kristersson (M) menar att inlägget var omdömeslöst.

– Det här är inte tiden för slarvigheter, omdömeslöshet eller den sortens kommentarer. Det här är inte tiden för partipolitisering av saker och ting över huvud taget. Det här är breda, internationella hot som riktas mot Sverige av rätt många olika skäl, säger han på en pressträff på tisdagsförmiddagen.

Andersson: Förminskar allvaret

Även Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson kallar inlägget för ”omdömeslöst”, och kritiserar statsministern för att inte ta inlägget på tillräckligt stort allvar.

– Jag tycker att den här tweeten var väldigt allvarlig, och att säga att den var slarvig är att förminska allvaret i det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenskar döda i terrordåd i Bryssel

Mer i ämnet