Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Demonstrationer mot Nato fyllda med PKK-flaggor fortsätter. Tidigare moderata statsministern och Sveriges representant när Erdogan svors in som president, Carl Bildt, analyserar läget framåt för Sveriges Nato-ansökan. Foto: SVT

Carl Bildt om Turkiet och den svenska Natoprocessen: ”Vi har åtaganden”

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka hålls ett nytt Natomöte mellan Sverige och Turkiet.

Carl Bildt, som precis är hemkommen från Recep Tayyip Erdogans installation, ser positivt på att processen går framåt.

– Det är viktigt att detta sammanträde kommer till stånd, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Carl Bildt var på plats när Recep Tayyip Erdogan i helgen återigen svors in som landets president.

I samband med installationen, som han beskriver som ”imponerande”, pratade han med den nye utrikesministern Hakan Fidan.

– Vi talade om vad som legat honom nära, det vill säga vikten av brottsförebyggande och brottsbekämpande verksamhet, att det samarbetas mellan Sverige och Turkiet om detta, säger Carl Bildt i SVT:s Morgonstudion.

– Det kan vara PKK och terrorism. Men vi har rätt mycket från svensk sida också där vi har ett intresse av ett närmare samarbete. Vi har åtskillig brottsverksamhet och organiserad brottslighet i Sverige som har förankringar där nere, säger han vidare.

”Sverige har uppfyllt sina åtaganden”

Nästa vecka ska Sverige och Turkiet träffas för att diskutera den svenska Natoprocessen. Turkiet har ännu inte ratificerat den svenska Natoansökan.

Regeringens förhoppning är att godkännandet ska ske innan Natotoppmötet i Vilnius. Carl Bildt vill inte sia om huruvida det kan bli verklighet eller inte men pekar på de tre ländernas möte under nästa vecka som ett viktigt steg mot ett svenskt Natomedlemskap.

– Det har inte varit ett möte där på ett bra tag och det har med det turkiska valet att göra framför allt. Därför är det viktigt att Jens Stoltenberg fick till den här överenskommelsen, säger han.

Kritisk mot Nato-demonstration

Carl Bildt pekar också på faktorer som skulle kunna påverka processen. Bland annat den anti Nato-demonstration som hölls i Stockholm i helgen där det viftades med PKK-flaggor.

– Det återstår att se. Jag hoppas att turkiska bedömare ser det för vad det är.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.