Erdogan presenterade sin nya regering under en ceremoni i Ankara på lördagen. Foto: Adem Altan/AFP/TT

Erdogans nya regering – byter ut utrikesminister Cavusoglu

Uppdaterad
Publicerad

När Erdogan presenterade sin nya regering under lördagskvällen var det spionchefen Hakan Fidan som visades upp som ny utrikesminister.

Han tar nu över efter Mevlüt Cavusoglu som haft en betydande roll i dialogen med Sverige om Natoprocessen.

Hakan Fidan kommer närmast från posten som chef för den turkiska underrättelsetjänsten där han varit sedan 2010. Innan dess var Fidan personlig rådgivare till Erdogan.

– Det är en lojal person till Erdogan, en som länge stått honom nära, säger Turkietkännaren Aras Lindh på Utrikespolitiska institutet.

Svenska reaktioner

Carl Bildt, som var Sveriges representant på plats vid ceremonin, skriver på Twitter att han under kvällen gratulerat Hakan Fidan och nya finansminstern Mehmet Simsek till deras ”nya och viktiga positioner”.

”Vi känner varandra sedan innan”, lägger Bildt till.

Även Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) gratulerar Hakan Fidan till den nya rollen.

”Ser fram emot ett bra samarbete mellan Sverige och Turkiet”, skriver Billström på Twitter.

”Håller Erdogans hemligheter”

Hakan Fidan har ibland kallats för Erdogans högra hand. Erdogan har tidigare öppet försvarat Fidan, bland annat under en kontrovers 2012 då Fidan utreddes av den turkiska riksåklagaren för att han deltagit i hemliga fredssamtal med PKK.

Erdogan kom då till Fidans räddning genom att skriva om lagen så att det skulle krävas ett godkännande från premiärministern för att utreda underrättelsetjänstens agenter.

– Han håller vakt om mina hemligheter, han vaktar statens hemligheter, sa Erdogan 2012 om Fidan enligt Al Jazeera.

Hakan Fidan tar över rollen som Turkiets utrikesminister. Han har tidigare varit chef för landets underrättelsetjänst. Foto: Necati Savas/EPA/TT

Stuvar om rejält

Erdogan gör stora förändringar i regeringen. Bara två ministrar behåller sina platser, skriver den turkiska tidningen Daily Sabah.

Andra förändringar i regeringen är att den tidigare överbefälhavaren Yasar Güler blir ny försvarsminister och Mehmet Simsek blir ny finansminister.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Carl Bildt: ”Erdogan är en rätt oberäknelig herre” Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.