Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det blir inget möte med Turkiets utrikesminister i Oslo för Tobias Billström (M). Men ”inom de kommande veckorna ska vi ha ett formellt möte” säger den svenske utrikesminstern i Morgonstudion. Foto: TT/SVT

Tobias Billström: Sverige ska vara medlem i Nato före toppmötet

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesmnister Tobias Billström deltar i Natomötet i Oslo med förväntan om att de allierade fortfarande står bakom att Sverige kan bli fullvärdig medlem före Vilnius.

– Stödet har förblivit högt men behöver bekräftas på nytt, säger Tobias Billström.

Sveriges målsättning är att delta som medlemsland under Natos toppmöte i Vilnius i juli. Det slår utrikesminister Tobias Billström (M) fast efter gårdagens besök av USA:s utrikesminister Antony Blinken i Luleå.

– Vi vet att USA har ett starkt stöd och intresse i att Sverige blir Natomedlem. Det är väldigt glädjande att när vi nu är så nära inpå få höra detta ännu en gång, säger Tobias Billström i Morgonstudion.

Natos ministrar till Oslo

På onsdagen lämnar Billström Luleå för att träffa Natoländernas utrikesministrar i Oslo.

– Mitt fokus kommer vara att se till att övriga Natoallierade tydligt och klart gör uttryck för den åsikten som vi vill höra, nämligen att de också delar uppfattningen att vi så snart som möjligt ska vara medlemmar innan toppmötet i Vilnius inleds.

Vilka länder har inte godkänt Sverige?

Hittills är det bara Turkiet och Ungern som inte står bakom det svenska medlemskapet.

– Vi vet ju redan att vi har blivit godkända av Natomedlemsändernas parlament i en process som saknar motstycke i Natos historia. Vi vet också att inget har förändrats sedan toppmötet i Madrid.

Att Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu inte kommer att delta i Oslo har Billström förståelse för samtidigt som han anser att det hade varit passande för Sveriges del.

– Det viktiga mötet mellan Sverige och Turkiet är inte ett samtal mellan två ministrar utan det är mötet i den permanenta mekanismen som sattes upp i samband med Natotoppmötet i Madrid.

I stället väntas ett formellt möte de kommande veckorna mellan Sverige, Finland och Turkiet, berättar utrikesministern i videon ovan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.