Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Sverige har gång på gång visat sitt engagemang för Nato” – Hör USA:s utrikesminister Antony Blinken och statsminister Ulf Kristersson i gemensam pressträff. Foto: Jonas Ekströmer/TT

USA uppmanar Turkiet och Ungern att ratificera Sveriges Natoansökan: Sverige är redo nu

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet uppmanas av USA:s utrikesminister Antony Blinken att ratificera Sveriges Natoansökan omgående. Enligt honom råder ”ingen tvekan” om att Sverige ska kunna bli medlem i Nato vid toppmötet i Vilnius i sommar.

– Ur USA:s perspektiv så är det dags nu, säger Antony Blinken.

Den amerikanska utrikesministern befinner sig i Luleå för att delta i ett internationellt stormöte där delegationer från USA och EU träffas för att komma överens om riktlinjer för framtida handel.

Men under tisdagskvällen hölls även ett enskilt möte mellan Antony Blinken, statsminister Ulf Kristersson (M) och utrikesminister Tobias Billström (M), där den svenska Natoansökan stod i fokus.

Efter mötet hölls en pressträff, där Blinken uppmanade Turkiet och Ungern att ratificera Sveriges Natoansökan omgående.

– Sverige har gång på gång visat sitt engagemang för Nato, för dess värderingar, för dess uppdrag och för dess medlemmar, säger Antony Blinken.

Tror på svenskt medlemskap till sommaren

Blinken kallar de krav som Turkiet har ställt på Sverige för ”legitima”, men menar samtidigt att de har uppfyllts, och att det därför är hög tid för Turkiet att godkänna Sveriges ansökan.

– Ur USA:s perspektiv så är det dags nu, säger Antony Blinken.

Under pressträffen betonade statsminister Ulf Kristersson det faktum att Sveriges nya terrorlagstiftning snart kommer vara på plats, vilket han anser vara den sista pusselbiten i avtalet med Turkiet.

– Vi har ett avtal och vi håller på att uppfylla det. Den allra sista delen av det träder i kraft den 1 juni, vilket är i övermorgon, säger Kristersson.

Enligt USA:s utrikesminister råder ”ingen tvekan” om att Sverige ska kunna bli medlem i Nato vid toppmötet i Vilnius i sommar.

– Vi kommer att fortsätta att arbeta för att Sverige ska vara anslutet när våra ledare samlas i Vilnius, säger Antony Blinken.

Se SVT:s livesändning i efterhand här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet