Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när USA:s utrikesminister Antony Blinken anländer till Luleå – och får röda mattan utrullad. Foto: Jonas Ekströmer/TT

USA:s utrikesminister besöker Luleå – handeln och Nato-ansökan i fokus

Uppdaterad
Publicerad

I dagarna två hålls ett internationellt stormöte i Luleå. Delegationer från USA och EU träffas för att komma överens om riktlinjer för framtida handel. Även den svenska Nato-ansökan ska diskuteras.

Under tisdagen kommer USA:s utrikesminister Antony Blinken till Sverige tillsammans med två andra amerikanska ministrar. Det handlar om handelsminister Katherine Tai och näringsminister Gina Raimondo.

Handelsfrågor i fokus

I två dagar ska de träffa tre EU-kommissionärer och föra samtal inom ramen för handels- och teknikrådet, TTC.

– Det här är ett av de viktigaste forumen vi har för att diskutera handelsfrågor mellan EU och USA, säger utrikeshandelsminister Johan Forssell (M).

Diskussionerna kommer handla om hur länderna kan möta de utmaningar som genomförandet av den gröna och digitala omställningen medför. Det handlar bland annat om att komma överens om en transatlantisk vision med gemensamma riktlinjer för artificiell intelligens och den nya 6G-tekniken.

”Viktigt samtal för regeringen”

Under tisdagskvällen kommer Antony Blinken att ha ett enskilt möte med statsminister Ulf Kristersson (M) och utrikesminister Tobias Billström (M).

Mötet kommer handla om Sveriges fortsatta process mot ett svenskt Nato-medlemskap. Diskussionerna tar avstamp i det turkiska valet där det i helgen stod klart att Erdogan får förnyat förtroende att axla rollen som president i ytterligare fem år.

– USA är en avgörande part i ratificeringsprocessen. Det blir ett viktigt samtal för regeringen, säger Johan Forssell (M).

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
USA:s utrikesminister Antony Blinken besöker Luleå under det internationella stormötet. I klippet berättar SVT:s reporter Johan Pisoni en del om vad mötet ska handla om. Foto: ANDREW KUTAN

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.