Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg tro att Sverige kan bli medlemmar i Nato under sommaren. Foto: Sergei Grits, AP/TT

Stoltenberg: Tror på svenskt medlemskap i Vilnius

Uppdaterad
Publicerad

Jens Stoltenberg säger att han har kontinuerlig kontakt med Turkiet och att han tror att det ”absolut är möjligt” att Sverige är med i Nato till toppmötet i Vilnius i juli.

– Vi arbetar på att ha ett beslut till Vilnius, säger han på en pressträff.

Enligt Stoltenberg finns det fortfarande hopp om att Turkiet och Ungern ratificierar Sveriges Natoansökan till toppmötet den 11 juli.

-Vi arbetar på att ha ett beslut till Vilnius. Det finns inga garantier men det är absolut möjligt och vi har goda förhoppningar, säger Stoltenberg på en pressträff i Oslo inför mötet med Natos utrikesministrar.

Han lägger även till att Sverige just nu håller på att integrera sitt försvar med Nato och att det i dagsläget inte skulle kunna ske en attack mot Sverige utan att Nato skulle reagera.

”Var inte politiskt budskap”

Turkiets utrikesminister gav i går blandade budskap om han skulle delta på Natomötet i Oslo. Utrikesminister Tobias Billström sa först att han skulle träffa sin turkiska motsvarighet Mevlüt Cavusoglu på torsdag. Senare på måndagen meddelade den turkiska regeringen att de inte kommer att skicka någon på den nivån till mötet, men att ett möte med Sverige ska hållas.

Jens Stoltenberg säger att han inte tror att det var ett medvetet agerande från Turkiet.

– Som jag förstår det var anledningen att utrikesministern behöver vara i Ankara av parlamentariska skäl nu efter valet, det fanns inget politiskt budskap i det, säger Stoltenberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet