Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör statsvetarens skäl till varför Ungern förhalar Sveriges Nato-process Foto: TT/SVT

Ungern: ”Därför kan vi inte släppa in Sverige i Nato än”

Uppdaterad
Publicerad

Ungern går nu ut med tre skäl till varför man inte har ratificerat Sveriges Natoansökan.

– Ungern vill lägga upp ett förhandlingskort på bordet, säger Sara Svensson, docent i statsvetenskap.

I måndags sa Ungern ja till Finlands Natoansökan, men den svenska ansökan har ännu inte ratificerats. Enligt en text som publicerats på den ungerska regeringen hemsida anges tre skäl till varför inte Sveriges ansökan godkänns.

Det första skälet som anges är att Sverige ”konstant underminerar” relationerna med Ungern. Svenska politiker har upprepade gånger kritiserat landet och använt sitt politiska inflytande för att ”skada ungerska intressen”, står det i texten, som undertecknats av Zoltán Kovács, talesperson för den ungerska regeringen.

Bland annat lyfts ett uttalande från Ulf Kristersson (M) från 2021 där han ska ha sagt att EU måste arbeta för att bryta utvecklingen i Ungern och sätta press på den ungerska regeringen.

Koranbränningen står med

Skäl nummer två är vad som beskrivs som en ”moralisk överlägsenhet” från svensk sida. I texten lyfts uttalanden om att Ungern skulle vara antisemitiskt eller ledas av en förtryckande regim, men också koranbränningen tidigare i år framför Turkiets ambassad.

Att säga att koranbränningen var ett ”uttryck för yttrandefrihet” var ett sätt att ”försöka dölja uppenbar rasism” i en skepnad av moralisk överlägsenhet, enligt texten.

Det tredje skälet beskrivs vara ”bristen på respekt” och att relationen mellan länderna försämrats över åren.

”Ungern vill förhandla”

Sara Svensson, docent i statsvetenskap vid högskolan i Halmstad och som bott många år i Ungern säger så här om Ungerns förklaring:

– Ungern vill lägga upp ett förhandlingskort på bordet. De kanske kan få vissa svenska aktörer att få dem att tänka innan man kritiserar Ungern. Det är inte realistiskt att ändra hela tonläget, men kanske få dem att tänka innan de kritiserar Ungern. 

Sara Svensson har bott flera år i Ungern och var med i Aktuellt direkt från Budapest:

– Man kan också tänka sig att det är en signal till allierade i Europa – att det inte är okej att blanda sig i andra länders inre angelägenheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet