Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Sverige har levt upp till sina åtaganden”, säger Stoltenberg efter mötet med Erdogan i Ankara. Foto: Turkiets presidentkansli via EPA/TT

Nato-chefen: Nytt möte mellan Sverige och Turkiet i juni

Uppdaterad
Publicerad

I mitten av juni ska Turkiet och Sverige träffas för ett nytt möte om Sveriges Natoansökan. Det säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Mötet ska hållas på tjänstemananivå, uppger Tobias Billströms (M) pressekreterare.

Stoltenberg har varit i Turkiet för att närvara när Erdogan svors in som president. Där ska han ha träffat Erdogan och hans nya regering.

– Vi har kommit överens om att parterna ska mötas igen under veckan som inleds den 12 juni, säger Stoltenberg.

Mötet ska ske inom ramen för den ”permanenta gemensamma mekanism” som Sverige, Finland och Turkiet kom överens om i det trilaterala memorandum som skrevs under på Natotoppmötet i Madrid förra sommaren.

I den permanenta gemensamma mekanismen har Sverige tidigare representerats av statssekreterarna Oscar Stenström och Jan Knutsson.

”Sverige har levt upp till kraven”

Det är fortfarande möjligt att få till ett svenskt Natomedlemskap till toppmötet i Vinlnius den 11 juli, säger Stoltenberg. I sitt tal säger han att Sverige tagit konkreta steg för att möta Turkiet genom att bland annat införa en ny anti-terrorlag.

– Sverige har uppfyllt vad man har lovat, säger Stoltenberg om de krav som länderna kom överens om i Madrid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.