Tidigare KD-ledaren konfronterade Viktor Orbán om varför Ungern inte godkänt Sveriges Nato-ansökan.

Alf Svensson fick svar av Orbán om Ungerns Nato-godkännande

Uppdaterad
Publicerad

På en kristdemokratisk kongress i Slovenien passade den tidigare KD-ledaren Alf Svensson på att rycka tag i Viktor Orbán för att fråga honom varför Ungern ännu inte godkänt Sveriges Nato-ansökan.

– Då sa han att de kommer bestämma sig samtidigt som Turkiet. Jag tycker väl att det var ett självklart svar som inte sa någonting egentligen, säger Alf Svensson.

Det var för två veckor sedan som Alf Svensson och Ungerns president Viktor Orbán båda befann sig på den internationella kristdemokratiska organisationen CDI:s kongress i Slovenien.

– Jag högg tag i hans arm och sa att nu får du bestämma dig så vi får ett ja till Nato. Jag sa att de inte har några motiv att inte göra det.

Hur reagerade han på det?

– Det var inga konstigheter. Det är viktigt att ha en känsla över hur en person är och kunna möta dem på samma nivå. Vi har mötts många gånger innan och det är självklart att jag säger vad jag tycker och likaså han. Det hade inte varit hedervärt om jag inte tog upp det.

Inte behandlat Ungern på ett ”hederligt sätt”

Av 31 medlemsländer i Nato har 29 godkänt Sveriges Nato-ansökan, alla utom Turkiet och Ungern.

Alf Svensson säger att han tror den ungerske premiärministerns svar var ärligt men han fick ingen förklaring varför man inte godkänt Sveriges ansökan ännu. Men Svensson menar att han inte behövde någon.

– Han tycker nog att Sverige inte behandlat Ungern på ett hederligt sätt. När det gäller den här typen av ledare ska man inte tro att man kommer någonvart om man får dem att känna sig förringade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.