Bill Jonsson tvingades ljuga för att få göra militärtjänst

Uppdaterad
Publicerad

Har du fått en neuropsykisk diagnos som barn så kan det stänga dörrar senare i livet. Bill Jonsson, 21, tvingades ljuga om diagnosen för att få göra sin militärtjänst – det trots att den diagnos du får som barn ofta inte längre gäller när du är vuxen.

– Det är helt orimligt, säger Maria Unenge Hallerbäck, överläkare barn- och ungdomspsykiatri i Karlstad.

Som barn fick Bill Jonsson diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. I dag är han vuxen. Han medicinerar inte längre och arbetar som väktare.

Men när han skulle göra militärtjänsten blev diagnosen plötsligt ett problem. Då kom frågan om han hade någon diagnos sedan tidigare.

– Jag klickade i att ja, det har jag. Och då fick jag svaret direkt att tyvärr du är inte välkommen att mönstra, säger han.

Ljög i ansökan

Men Jonsson ville inte ge sig. Så dagen efter fyllde han i samma formulär igen.

– Jag gjorde en ny ansökan och svarade likadant men kryssade inte i att jag hade en diagnos. Då fick jag en tid för mönstring.

På mönstringen fick Jonsson höga betyg för psykologisk lämplighet. Han klarade sedan militärtjänsten utan några som helst problem. Däremot har han efteråt, på grund av samma diagnos, inte kunnat uppfylla drömmen om att bli polis.

Gamla diagnoser gäller inte

Maria Unenge Hallerbäck, överläkare barn- och ungdomspsykiatri i Karlstad, kallar det hela orimligt.

– När man tittar på till exempel ADHD så räknar man med att ungefär hälften av de som uppfyller kriterierna som barn inte har svårigheter av den graden att de uppfyller de kriterierna som vuxna, säger hon.

Hon tycker att statliga myndigheter borde vara bättre pålästa och inte stirra sig blinda på tidigare diagnosen. Annars riskerar det här att bli ett ännu större problem i framtiden då allt fler barn nu får diagnoser.

– Statliga myndigheter måste vara ett föredöme och problematisera lite mer än att du hade en diagnos när du var 9-10 då kommer du inte klara det här. Det är helt orimligt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.