Foto: Scanpix

Nu blir det billigare att ringa på semestern

Uppdaterad
Publicerad

EU-kommissionen pressar priserna för att ringa och surfa inom unionen.

EU-kommissionen pressar operatörernas priser på samtal och mobil data – efter den 1 juli får det kosta max 2 kronor plus moms att ringa inom unionen.

Att ringa från ett medlemsland till ett annat får kosta max 2 kronor plus moms per minut, ett sms får kosta högst 68 öre. Pristaket på datatrafik sänks från 6 kronor till strax under 4 kronor per megabyte (MB).

Enklare att semestra

– Det här är en del i vårt arbete för att göra det ännu enklare för EU-medborgare att arbeta och semestra i ett annat EU-land, och också fortsätta ha gränsöverskridande kontakter, vare sig de är med vänner eller affärsbekanta, säger Pernilla Baralt press- och kommunikationschef på EU-kommissionen i Sverige.

De svenska operatörerna anpassar sina prislistor och de nya samtalspriserna med moms blir mellan 2,45 och 2,49 kronor per minut. Ett sms kostar 80-84 öre, rapporterar TT.

Slutnotan kan bli saftig

Även om priset på mobilsurf sänks kan slutnotan ändå bli ganska saftig. Att streama musik på Spotify drar cirka 0,5 MB per minut, att kolla videor på Youtube omkring 4 MB.

Från och med 2014 blir det helt fritt för konsumenterna att välja operatör när de reser till ett annat EU-land. I dag går det bara att välja operatörer som resenärens egen operatör har avtal med.

Mobilpriser utomlands

  • Momsen som läggs till EU-kommissionens maxpriser är 25 procent. Det betyder att privatpersoner får betala strax under 2,50 kronor per minut för samtal.
  • Sedan tidigare gäller att alla abonnemang måste ha en spärr vid 50 euro, vilket blir cirka 553 kronor inklusive moms. Spärren kan hävas av kunden.
  • När du reser i ett annat land betalar du både för samtal du ringer och samtal du tar emot. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.