Aprilvärmen har gjort att jordgubbarna har mognat tidigare än vanligt.
-Det finns väldigt gott om svenska jordgubbar till skillnad från andra år då man har fått komplettera med importerade jordgubbar. Det slipper vi i år, säger Calle Eriksson, jordgubbsodlare och ordförande i branschorganisationen Gro Bär.
Skillnad
Han menar att den stora tillgången har överrumplat konsumenterna och att det är lagen om tillgång och efterfrågan som styr priset.
-I fjol hade vi rekordhöga priser på 50-60 kronor per liter, i år kommer det nog att ligga kring 40 kronor vid midsommar. Det är en avsevärd skillnad.
En nackdel med en tidig jordgubbssäsong är att den kan vara över redan i juli.
-Så är det nog, ja. Det kommer fortfarande att finns jordgubbar, men till ett annat pris än nu.
TT: Blir jordgubbarna dyrare efter midsommar?
-Vi får en jämnare prisnivå än tidigare. I fjol sjönk priset drastiskt till 25-30 kronor efter midsommar. Den förändringen kommer vi inte att se i år. Det kommer att ligga runt 40 kronor säsongen ut, säger Calle Eriksson.
TT
Detta är jordgubben
* Jordgubben är inget bär utan en så kallad falsk frukt, skenfrukt, som består av en uppsvälld köttig blombotten.
* Det tar en månad från blomma till färdig röd jordgubbe.
* Cirka 15 miljoner kilo jordgubbar skördas i Sverige per år hos runt 600 odlingsföretag, vilket motsvarar cirka 3-4 liter svenska jordgubbar per person och år.
* Flest och störst odlingar finns i Skåne, Blekinge, Kalmar och Halland.
* Priset till midsommar spås hamna kring 40 kronor per liter.
* Den svenska jordgubben är extra söt tack vare våra låga nattemperaturer. Sockret förbrukas därför inte som under de varma nätterna i södra Europa.
Källa: Bärfrämjandet och Nationalencyklopedin (TT)