Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utrikesminister Tobias Billström (M) manar till lugn trots det förändrade säkerhetsläget. Arkivbild. Foto: Christine Olsson/TT

Billström efter britternas terrorvarning i Sverige: ”Vi svenskar känner vårt land bäst”

Uppdaterad
Publicerad

Storbritannien varnar för terrorattentat i Sverige. Samtidigt manar utrikesminister Tobias Billström (M) till lugn.

– Vi bör höja vår vaksamhet. Rädsla däremot ska vi inte visa och inte heller känna, säger han till SVT Nyheter.

Det förändrade säkerhetsläget fick i söndags Storbritannien att ändra sina reseråd till Sverige och uppmana resenärer att se upp för terrordåd på svensk mark.

”Terrorister kommer sannolikt att försöka genomföra attentat i Sverige. Var alert i offentliga miljöer” skriver det brittiska utrikesdepartementet.

Enligt Jörgen Holmlund, lärare i underrättelseanalys vid Försvarsskolan, bör det tas på stort allvar.

– De brukar inte vara alarmistiska utan väl underbyggda i sina underrättelsebedömanden. De har dessutom en historik av att ha jobbat med den här typen av hotbild mot sina medborgare, säger han om Storbritanniens beslut.

Råden kan skapa förvirring

För svenska medborgare finns dock inga råd om att undvika speciella platser eller sammanhang, vilket riskerar att skapa förvirring menar Jörgen Holmlund.

– När Storbritannien går ut med en bedömning avseende att resa till Sverige och vi har en annan så uppstår ett kommunikationsglapp mellan regeringarna. Vi som bor i Sverige borde få en enhetlig bild.

Enligt utrikesminister Tobias Billström (M) finns det ingen anledning för svenskar att gå runt och vara rädda.

– Storbritannien pratar ju för sina medborgare, men att vistas som turist eller medborgare i ett främmande land är trots allt ändå något annat än att vistas som medborgare på det egna territoriet. Vi svenskar känner ju vårt eget land bäst.

Analys av ordningslagen ”nödvändig”

I nuläget ligger terrorhotnivån i Sverige kvar på nivå tre, vilket innebär ett förhöjt hot. Samtidigt har Sveriges säkerhetsläge försämrats efter koranbränningarna.

Att regeringen nu ser över ordningslagen ska inte tolkas som en eftergift till dem som upprörs av koranbränningarna, enligt Billström.

– Det här analysarbetet är en effekt av de avkunnade kammarrättsdomarna som kom under våren, säger han till Sveriges Radio.

Då polisen och domstolarna har tolkat lagen olika har det därför bedömts som nödvändigt att analysera lagen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Susanna Trehörning vid Säpo om det försämrade säkerhetsläget i samband med koranbränningarna och de massiva protester de utlöst i Mellanöstern. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.