Terrorforskaren Hans Brun bedömer att hoten kan ha större effekt utanför Sveriges gränser. Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani/TT

Al-Qaida riktar hot mot Sverige – ”Egentligen inget nytt”

Uppdaterad
Publicerad

Terrororganisationen al-Qaida uppmanar till attacker mot Sverige och Danmark, rapporterade flera danska medier. Bakgrunden till hoten är den senaste tidens koranbränningar – men terrorforskaren Hans Brun tonar samtidigt ner hoten.

– Om det här vore något som de hade organiserat själva så hade de inte gått ut i förväg på det här sättet, säger Brun.

Organisationen publicerade hoten mot länderna under helgen via ett uttalande i sin officiella mediekanal, rapporterar danska Berlingske. Bland annat skriver al-Qaida att ”Danmark och Sverige är två små, avskyvärda länder”, och uppmanar muslimer att begå ”hämnd” efter den senaste tidens koranbränningar.

Den svenska terrorforskaren Hans Brun, verksam vid King's College i London, bekräftar att al-Qaida riktat hot mot Sverige.

– Hoten kom i går från det som fungerar som al-Qaidas mediecenter, al-Sahab. Det här är egentligen inte något nytt, utan ytterligare en uppmaning till folk runt om i världen att utkräva hämnd, och det riktar sig mot ensamagerande, säger han.

”Påverkar inte nämnvärt”

Hans Brun beskriver uttalandet som en ”illustration över hur allvarlig situationen är”, men bedömer inte att hoten i sig påverkar säkerhetssituationen i Sverige nämnvärt.

– Det finns redan en ordentlig hotbild mot Sverige från flera aktörer i Mellanöstern, så just dessa påverkar nog inte allt för mycket. Jämfört med tidigare hot från al-Qaida så är detta riktat mer mot det kollektiva, i stället för mot individer såsom Lars Vilks.

– Man kan se det här som en uppmaning till folk att skrida till verket. Om det här vore något som de hade organiserat själva så hade de inte gått ut i förväg på det här sättet. Man ska också komma ihåg att al-Qaida numera är kraftigt försvagat.

Utanför Sveriges gränser

Hans Brun bedömer att hoten kan ha större effekt utanför Sveriges gränser.

– De är som framför allt blir exponerade för detta är danska och svenska diplomater i Mellanöstern. Men samtidigt har de en vana att driva verksamhet under svåra förhållanden, säger Hans Brun.

TT har sökt Säpo, som inte kunnat lämna en kommentar under måndagskvällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.