Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad har regeringen vidtagit för åtgärder? Hör justitieminister Gunnar Strömmer (M) i Morgonstudion. Foto: Morgonstudion

Strömmer (M) om terrorhotet: ”Vidtagit åtgärder”

Uppdaterad
Publicerad

Att Storbritannien nu uppmanar sina medborgare att se upp för terrorattacker i Sverige förvånar inte justitieminister Gunnar Strömmer (M).

– Det ligger i i linje med de bedömningar våra svenska myndigheter gjort, säger han i Morgonstudion.

Gunnar Strömmer understryker att både Säpo och regeringen under sommaren, med anledning av den senaste tidens koranbränningar, kommunicerat att Sverige blivit ett allt mer prioriterat mål för terrorattacker än vad det var för ett halvår sedan.

– Under sommaren har vi vidtagit ett antal skärpande åtgärder. Vi har gett Säkerhetspolisen i uppdrag att intensifiera arbetet tillsammans med 14 andra myndigheter som ingår i ett nära samverkansråd när det gäller arbetet mot terrorism, säger han.

– Vi har gett polisen i uppdrag att intensifiera arbetet med gränskontroll för att i högre grad kontrollera vilka som tar sig in i Sverige.

Terrorhotsnivån oförändrad

Säpos femskaliga terrorhotsnivå ligger dock kvar på en trea, en förhöjd nivå. Det är upp till dem om nivån ska omvärderas, enligt Gunnar Strömmer.

– Det är en bedömning som Säkerhetspolisen gör grundat på underlag som tas fram i samspel med Säpo, den militära underrättelsetjänsten, försvarets radioanstalt och annan informationsgivning. Säkerhetspolisens chef har under sommaren sagt att vi, inom ramen för trean, tryckt oss närmare en fyra, men det är som sagt ett strategiskt och långsiktigt mått som inte egentligen ska respondera på enskilda händelser, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.