Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är terrorhotnivåer egentligen? Detta är vad du behöver veta.

Statsvetaren: Beskedet ökar sannolikheten för höjd terrorhotnivå

Publicerad

Storbritanniens nya reserekommendationer är del av en utveckling som kan göra att terrorhotnivån i Sverige kan höjas, menar statsvetaren och terrorexperten Magnus Ranstorp.

– Jag har svårt att förstå varför man inte höjer nivån, säger han.

”Terrorister kommer sannolikt att försöka genomföra attentat i Sverige. Var alert i offentliga miljöer.”

Så skriver det brittiska utrikesdepartementet i sina nya rekommendationer för resa till Sverige, som kom under söndagen. De förändrade råden är del av en större trend, där allt fler länder varnar sina medborgare för risken för terrorattentat mot Sverige.

– Detta skärper det redan allvarliga säkerhetsläget och har också föranlett att Henrik Landerholm går ut och kommenterar det, så det är allvarligt, säger Magnus Ranstorp.

Borde höja terrorhotnivå

Säpo valde att behålla terrorhotnivån på tre, en förhöjd nivå, vid sin senaste utvärdering. Den grundar sig på en långsiktig bedömning som Magnus Ranstorp tror kommer peka mot att höja nivån till en fyra – högt hot.

– I och med det här uttalandet så kan den här nivån tippa över till fyra. Det vore rimligt att förmoda att det här kommer fortsätta ett tag framöver, så jag har svårt att förstå varför man inte höjer, säger han.

Sverige i Fokus

Det mest intressanta, tycker Magnus Ranstorp, är att reseråden till Sverige är formulerade mycket starkare än de till Danmark. I båda länder har det förekommit flera koranbränningar, men terroristernas fokus tycks nu riktas mot Sverige, menar han.

– Jag tror att eftersom koranbränningarna varit mer frekventa i Sverige så har Sverige nu fått mer fokus. Det är ett skarpt läge och det är aldrig bra att synas i dessa sammanhang, att Sverige målas ut på detta sätt, säger Magnus Ranstorp om att flera länder har ändrat råden för resor till Sverige.

Se vad de olika terrorhotnivåerna betyder i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.