Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lista: Per Andersson, redaktör på Kulturnyheterna, om hur koranbränningen blev en politisk aktion under tjugohundratalet. Foto: TT

Här är tidigare koranbränningar

Uppdaterad
Publicerad

Att bränna koranen offentligt har gjorts upprepade gånger under tjugohundratalet. Här är de mest uppmärksammade fallen.

2010 

  • Pastor Terry Jones i Florida meddelar på Youtube att han ska bränna koraner till tioårsminnet av 9/11. Det leder till våldsamma protester i Afghanistan, med ett trettiotal dödade. Jones rings upp av president Obama som ber honom att sluta. Pastorn genomför sedan ett antal koranbränningar i USA 2010-11.
  • En fransk bloggare publicerar en film där han tänder eld på en koran och urinerar på den. Bloggaren grips av polis men släpps utan rättegång. 

2011 

  • Politikern Sion Owens som kandiderar för British National Party till parlamentet i Wales bränner en koran i ett klipp på nätet. Gärningen fördöms av David Camerons regering som menar att den strider mot grundläggande värderingar i ett samhälle som präglas av mångfald och tolerans. Owens grips av polis men släpps utan rättegång. 

2019 

  • Den antimuslimska organsationen Sian – Stoppa islamiseringen av Norge - bränner koraner vid sina offentliga möten runt om i Norge. 
  • Den danske advokaten och aktivisten Rasmus Paludan börjar genomföra koranbränningar vid offentliga möten. Motdemonstrationerna blir ofta våldsamma.

2020 

  • Paludan stoppas vid Öresundsbron av svensk polis när han är på väg till Malmö för att utföra en aviserad koranbränning. Han får två års inreseförbud till Sverige.

2022 

  • Efter att Rasmus Paludan registrerat svenskt medborgarskap (en av hans föräldrar är svensk) genomför han en Sverigeturné med koranbränningar vilka leder till påskupploppen.

2023 

  • Paludan vägras inresa till Storbritannien för att genomföra koranbränning – liksom tidigare skett i Tyskland och Frankrike. Den brittiske säkerhetsministern Tom Tugendhats motivering: att Paludans planerade aktion inte skulle främja samhällets intressen.
  • Salwan Momika och Salwan Najem genomför en rad koranbränningar i Stockholm. Aktionerna skapar en spricka i världssamfundet. Som en direkt följd av deras aktioner röstar FN:s råd för mänskliga rättigheter på Pakistans initiativ igenom en resolution som fördömer koranbränning och uppmanar stater där sådana förekommer att se över sin lagstiftning så att det kan stoppas. Västländerna röstar emot förslaget. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.