Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Twitter/TT/Oscar Olsson

Salwan Momika och Salwan Najem – männen bakom sommarens koranbränningar i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Koranbränningarna har resulterat i en diplomatisk kris och ett försämrat säkerhetsläge för Sverige. I centrum står 37-årige Salwan Momika och hans 48-årige kompanjon Salwan Najem – som återigen brände koranen utanför riksdagen på måndagen.

– Jag kommer fortsätta tills de förbjuder den här boken, säger Momika.

När SVT träffar Salwan Momika på en parkeringsplats i Botkyrka står han i telefon med polisen. Han förklarar att en restaurangägare vägrat sälja en läsk till honom och att han vill göra en polisanmälan.

– Bara för att jag utövat den yttrandefrihet jag har rätt till.

Några minuter senare ringer han polisen igen, efter att en okänd man stannat till och filmat honom.

– Jag har ett pris på mitt huvud och kan dö vilken sekund som helst. Det är polisens ansvar att skydda mig och mitt liv, säger Salwan Momika.

Omprövar uppehållstillstånd

Han kom till Sverige 2018 och beviljades ett treårigt uppehållstillstånd i april 2021. Men efter den första koranbränningen öppnade Migrationsverket ett ärende om att eventuellt återkalla Salwan Momikas uppehållstillstånd. Anledningen: myndigheten har nåtts av ny information som kan påverka rätten att vistas i landet.

I sociala medier har filmer och bilder från Salwan Momikas tid i Irak spridits. De uppges bland annat visa att han haft en ledarroll i en kristen milisgrupp som ingick i en shiamuslimsk paraplyorganisation med nära band till Iran, som stridit mot terrororganisationen IS.

– Det är bara den irakiska regeringens sätt att sprida lögner om mig. Jag var politisk partiledare, inte milisledare. Alla partier i Irak har en militär gren för att skydda sig, säger han.

Sedan han kom till Sverige har han i sociala medier uttryckt sympatier för Sverigedemokraterna.

Kompanjonen: 48-årig man

Vid koranaktionerna har även Salwan Najem, 48, deltagit. Han har även skickat in flera av ansökningarna till polisen. Najem, som invandrade från Irak 1998, blev svensk medborgare i juni 2005.

Både Salwan Momika och Salwan Najem utreds nu misstänkta för hets mot folkgrupp.

Hittills har männen genomfört tre koranaktioner samt skickat in flera nya ansökningar om sammankomster, den närmaste på torsdag utanför Irans ambassad. Men enligt Stockholmspolisen har samtliga nya ansökningar nu återkallats.

Vem är Salwan Momika? Fakta om hans tid i Sverige

• Salwan Momika ansökte om visering i Sverige 2018 och registrerades som invandrad från Irak i april 2021 då han beviljades ett treårigt uppehållstillstånd.

• Redan 2017 kan han ses på bilder utanför Sveriges riksdag tillsammans med en dåvarande KD-ledamot. Momika presenterades då som ledare för ett politiskt parti.

• Samma vår som Momika beviljades uppehållstillstånd i Sverige knivhotade han en man som han delade boende med, vilket resulterade i att han året därpå dömdes för olaga hot. Straffet blev skyddstillsyn och samhällstjänst.

• Den 11 juli, efter första koranbränningen, inledde Migrationsverket ett ärende för att pröva en eventuell återkallelse av Salwan Momikas status och uppehållstillstånd. Anledningen är att myndigheten fått ny information som kan påverka hans fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.