Richard Jomshof (SD) retweetar kritik mot statsminister Ulf Kristersson (M). Foto: Ali Lorestani/Jessica Gow/TT

Ordbråket inom regeringsunderlaget fortsätter – Kristersson kallas ynkrygg

Uppdaterad
Publicerad

Richard Jomshof (SD), ordförande i justitieutskottet, retweetade under söndagen ett inlägg där statsminister Ulf Kristersson (M) och utrikesminister Tobias Billström (M) kallas för ”pseudointellektuella ynkryggar”. Inlägget visar en video där en koran strimlas utanför Irans ambassad i Danmark.

Ulf Kristersson (M) har tidigare kritiserat uttalanden som Jomshof gjort om koranbränningarna och manat till eftertänksamhet.

– Jag tycker alla i Sverige inklusive Richard Jomshof ska tänka sig för innan man uttrycker sig, sade han tidigare.

På samma presskonferens beskrev statsministern Jomshofs uttalanden som ”lawful but awful” – på svenska ungefär ”lagligt men fruktansvärt”.

”Pseudointellektuella ynkryggar”

Det uttalandet tar nu SD-politikern Adrian Jalali, ersättare i Göteborgs kommunfullmäktige, fasta på och hånar både statsministern och utrikesministern i ett inlägg på X:

“Nu vill jag se Billström, Kristersson, Bildt och alla andra pseudointellektuella ynkryggar fördöma henne”.

I inlägget har han delat en film på när en dansk-iransk konstnär strimlade koranen på ett rivjärn utanför Irans ambassad i Danmark i lördags.

Richard Jomshof (SD) delar vidare inlägget och tilllägger:

”En ”islamofobisk” handling eller ett fullt legitimt uttryckssätt? Jag vet i varje fall var jag står i frågan.”

S krävt Jomshofs avgång

Socialdemokraterna har tidigare krävt Richard Jomshofs avgång som ordförande för justitieutskottet. Kravet kom efter en tweet där Jomshof kallade profeten Muhammed för massmördare.

– Ingen regering berättar för riksdagen vad den ska göra. Allra minst en statsminster. Jag lägger mig inte i vilka utskottsordföranden som riksdagen har, sade Ulf Kristersson då.

Strimling av koranen en performance

Det pågår intensiv kontakt mellan Sverige och Danmark då båda länderna kritserats av länder med muslimsk befolkning för att man tillåter koranbränningar utanför ambassader.

Strimlingen av koranen utanför Irans ambassad i Köpenhamn beskrivs av konstnären Firoozeh Bazrafkan som en performance. Hon beskriver det själv som en kommentar på Irans krav på respekt för koranen.

Både Richard Jomshof och Ulf Kristersson avböjer att kommentera.

Jomshof om tidigare kritiken, i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Justiteutskottets ordförande Richard Jomshof (SD), svarar på kritiken i Sverigedemokraternas webbkanal Riks. Foto: Sverigedemokraternas webbkanal Riks

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.