Tobias Billström (M) ser ingen splittring inom Alliansen i frågan om Sverigedemokraterna. Foto: SVT

Billström: Ingen splittring i Alliansen

Uppdaterad
Publicerad

I veckan avslöjade SVT att Alliansen öppnade för att ge Sverigedemokraterna poster som utskottsordförande i riksdagen. Efter det riktade både Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) kritik mot Moderaternas gruppledare. Nu dementerar Tobias Billström (M) att det skulle ha uppstått någon splittring inom Alliansen.

– Det har blivit en diskussion om att det skulle ha varit en idé om förhandlingar med Sverigedemokraterna och det har aldrig varit aktuellt. Det är Socialdemokraterna vi måste komma överens med om de här posterna efter valet, säger Tobias Billström.

Kritiken som Jan Björklund riktade mot Billström handlade framförallt om att han tyckte att det lät som att Alliansen skulle gör upp med SD om poster som ordförande och vice ordförande, vilket han menade inte var fallet.

”Inga splittringar”

Efter att nyheten kom är det många som frågat sig om det finns splittringar inom Alliansen på hur man ser på frågan. Men enligt Tobias Billström delar alla gruppledare inom Alliansen samma uppfattning.

– Det är möjligt att vi uppfattas som splittrade men jag ser inte att någon har gett uttryck om något annat än proportionalitetsprincipen ska gälla.

Med proportionalitetsprincipen menar Tobias Billström att poster ska fördelas på ett sätt som tar hänsyn till partiernas storlek efter valet.

– Vi är angelägna om att komma överens med Socialdemokraterna om hur vi utser de här posterna redan innan valet, så att både vi och väljarna vet vilka principer som gäller efter valdagen.

Vill se ett genomslag

Tobias Billström menar att både Moderaternas och övriga Alliansens linje är att posterna ska tillsättas utifrån valresultatet, och att man ska komma överens om det snart.

– Vi i Moderaterna tycker att vi måste ha en överenskommelse innan valet. Vi vill inte ha en komplicerad och jobbig situation i ett läge där mycket annat kanske kommer vara komplicerat och jobbigt, säger han.

Han menar också att även Socialdemokraterna ska vara intresserade av en sådan lösning

– Tittar man på hur den här utvecklingen sett ut senaste åren så tycker vi att det är rimligt att man diskuterar den här frågan med socialdemokrater, när Socialdemokraternas gruppledare kallade detta för ett rimligt argument.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet