Migrationsminister Tobias Billström (M). Foto: Scanpix

Billström om Centerns förslag: ”Inte aktuellt”

Uppdaterad
Publicerad

Att Sverige helt skulle öppna sina gränser för invandring, som Centerpartiet föreslår i nytt idéprogram, är inte aktuellt för de moderata kollegorna i Alliansen.

– Ur min synvinkel är inte det här förslaget aktuellt att genomföra. Min uppfattning är att Sverige har och ska ha en reglerad invandring och att det är det bästa för vårt land, säger migrationsminister Tobias Billström till SVT Nyheter.

Centerpartiets nya utspel om förslaget att helt öppna gränser till Sverige, köper inte Tobias Billström (M).

Enligt Billström finns det en mängd olika problem med fri invandring och det största är att det kan få stora konsekvenser om de utsätts för exploatering eller hamnar i en beroendesituation efter att de har kommit hit. Enligt honomn finns det också uppenbara problem i relation till organiserad brottslighet som måste vägas in.

– Dessutom är Sverige också medlem i EU och måste rätta sig efter de regelverk som EU har ställt upp, som säger att vi måste kontrollera våra gränser – därför finns det en mängd olika invändningar till varför det här förslaget inte är igenomförbart, säger han.

”Arbetskraftsinvandring tillräckligt”

Argumentet som Centerpartiet fört fram om att fria invandringen i ett längre perspektiv kan behövas, då det kommer bli en konkurrens om arbetskraft köper inte Billström.

– Den svenska modellen för arbetskraftsinvandring är fullt tillräcklig för att tillgodose de här kraven. Den riktigt stora frågan när det handlar om attraktivitet för Sveriges vidkommande handlar ju om andra frågor som klimat, vetskapen om Sverige ute i världen eller frågor som är kopplade till vårt socialförsäkringssystem och det löser man inte genom att diskutera migrationsfrågorna utan det måste man diskutera ur ett större perspektiv, säger Billström.

Men att utspelet kommer i detta läge har Billström inga synpunkter på.

– Partier har rätt att tycka och tänka som de vill och jag har inga synpunkter på Centerns interna arbete med sin idépolitik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer