Per Ankersjö, ordförande i partiets grupp som utformar förslaget om fri invandring. Foto: Scanpix

C vill ha helt fri invandring

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet öppnar för helt öppna gränser till Sverige i förslaget till nytt idéprogram.

– Vi föreslår i vårt förslag till idéprogram att vi ska ha en fri invandring. Vi har länge talat om människors lika rätt och värde och det här är den naturliga följden av det, säger Per Ankersjö, ordförande i partiets grupp som utformar förslaget, till SVT Nyheter.

Öppnare gränser nödvändigt

Enligt Ankersjö är öppna gränser nödvändigt, bland annat på grund av brist på arbetskraft och den höga andelen äldre människor.

– Vi håller på att dö ut i många delar av Sverige. Det finns en väldigt hög andel äldre människor på många ställen. Samtidigt måste vi ha nya generationer som tjänar pengar och ser till att det finns pengar till pensioner och trygghetssystem, säger han.

Hur ska man kunna styra att de här människorna bosätter sig i glesbygden där svenskarna uppenbarligen inte vill bo?

– Man har bara ett liv och jag tror att de som kommer till Sverige för att skapa sig lycka gärna vill ta arbeten och då tar man arbeten där de finns. Så med öppnare gränser kan man också få en större fördelning runt om i Sverige.

Centerpartiet och Per Ankersjö vill att Sverige ska vara ett land som man kan komma till och skapa sig en egen framtid och samtidigt bygga Sverige.

– Vi tror också, baserat på hur ekonomierna ser ut i världen, att länder som har tillåtit immigration är länder som har det bra ställt.

”Måste se över lönerna och LAS”

Att många av de som invandrat till Sverige är arbetslösa tror Ankersjö beror på att det finns för många spärrar.

– Man måste se över arbetsmarknadspolitiken för att folk som kommer hit ska kunna ta ett arbete, folk vill jobba men det är svårt om man inte kan svenska. Vi måste se över turordningsreglerna för LAS och vi måste även se över lönesättningen, säger han.

Så det här ska kombineras med att göra det lättare att anställa, avskeda och sänka löner menar du?

– En flexiblare arbetsmarknad ska det kombineras med. I dag finns det väldigt många människor i utanförskap, inte minst människor som är födda i utriket, och det är viktigt att göra någonting åt det så att alla som kommer till Sverige och vill jobba också kan det.

Men hur Centerpartiet ska få ihop det nya förslaget med andra i Alliansen som har en helt annan åsikt återstår enligt Per Ankersjö att se. Han poängterar att det här handlar om en visionär skrift som partiet kommer att anta på en stämma i mars.

– Att andra partier tycker någonting annat kan inte vara kriterier för att vi ska anpassa oss efter dem. Vi anpassar oss till våra värderingar och den naturliga följden av att vi tror på alla människors lika rätt och värde är att vi också tror på öppnare gränser och mer invandring, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Strid om förslag till C-program

Mer i ämnet