Utrikesminister Tobias Billström (M) hävdar att PKK tjänar pengar på kriminell verksamhet.

Billström: PKK ett större problem än vi trott

Uppdaterad
Publicerad

Den kurdiska terrorstämplade organisationen PKK:s aktiviteter i Sverige är ”omfattande” och sker i strörre utsträckning än vad som tidigare varit känt, säger utrikesminister Tobias Billström (M). Enligt honom är det huvudorsaken till att Turkiet än så länge stoppat Sverige från att gå med i Nato, rapporterar Dagens Nyheter.

– PKK:s aktiviteter i vårt territorium är omfattande. Det pågår ett omfattande arbete att samla in pengar och finansiera terrorverksamhet som är riktad mot en annan stat – Turkiet, säger Billström till DN.

Han säger att PKK:s verksamhet i Sverige är ett mycket större problem än vad regeringen tidigare har trott.

Sverige är bas

PKK har också tydliga förgreningar i gängbrottsligheten, säger Billström. De har Sverige som bas för att dra in pengar via beskyddarverksamhet, narkotikaförsäljning och ”en mängd saker som skadar det svenska samhället”.

”Skyldighet gentemot Turkiet”

Kopplingarna mellan gängbrottsligheten i Sverige och terrorismen i Turkiet innebär att länderna delar ett gemensamt intresse, säger han.

– Vi har att vinna på utbytet med turkiska myndigheter när det gäller information och spaning mot organiserad brottslighet. Men vi har också en skyldighet gentemot Turkiet att komma till rätta med de här problemen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet