Foto: TT

Billström (M): Reinfeldts reaktion tystade debatten

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare migrationsministern Tobias Billström (M) berättar nu i en SVT-dokumentär om när han plattades till av sin chef Fredrik Reinfeldt i migrationsdebatten inför valet 2014.

Enligt Billström vågade medlemmar i partiet inte offentligt framföra sina åsikter i flyktingfrågan efter att Billström blivit tillrättavisad av statsministern.

– Jag mötte många som sade saker som de sedan inte var beredda att säga offentligt, säger Billström syrligt i dag.

År 2013 skulle dåvarande Tobias Billström leda en arbetsgrupp i partiet som skulle ta fram en ny migrationspolitik inför valet 2014. Billström ville föra en diskussion om det gick att påverka antalet flyktingar som kommer till Sverige. 

– Vi kan se att det finns ett utrymme för en diskussion om hur man skulle kunna påverka volymerna av de som kommer till Sverige, sade Billström då.

Fick kritik

Hans uttalande fick hård kritik. Oanständigt, sade den dåvarande oppositionsledaren Stefan Löfven (S) och talade om ett ”avhumaniserande språk” och från och den egna partiledaren fick Tobias Billström en rejäl örfil. Han avfärdade mycket bestämt Billströms resonemang.

– Detta kan inte vara utgångspunkten. I partistyrelsen talar vi inte på det sättet. Invandring har berikat Sverige, sade Reinfeldt.

Och därmed dog debatten enligt Billström, trots att det enligt honom fanns ett stöd i partiet för att föra en diskussion om just antalet flyktingar

– Människor påverkas av de omkringliggande förutsättningarna för debatt och hade sett hur det gick när den här frågan kom upp på agendan 2013.

”Finns en gräns”

I dag talar både Moderaterna, Socialdemokraterna och de flesta andra partier om att det har betydelse hur många flyktingar som kommer till Sverige. Att det finns en gräns för hur många som Sverige kan ta emot.

Efter att sedan valförlusten ha varit förste vice talman i riksdagen har Billström nyligen blivit gruppledare i Moderaternas riksdagsgrupp. Ett steg tillbaka till att bli mer aktiv i politiken.

Fredrik Reinfeldt har avstått från att medverka i dokumentären.

Dokumentären ”Tvärvändningen” – om svängningen i flyktingpolitiken sänds torsdag den 2 november kl 2100 i SVT 1. Den finns redan nu att se på SVT play.

Fakta

Dokumentären ”Tvärvändningen” – om svängningen i flyktingpolitiken sänds torsdag den 2 november kl 2100 i SVT 1. Den finns redan nu att se på SVT play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.