Tobias Billström intervjuades av den turkiska nyhetsbyrån AA i december när han sa att det kunde bli förbjudet att vifta med vissa flaggor i Sverige. Foto: Michael Sohn/AP/TT

Tobias Billström till turkisk statsmedia: Viftande med terrororganisationers flaggor kan förbjudas

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i sommar kan det bli förbjudet att vifta med PKK-flaggor i Sverige, säger utrikesminister Tobias Billström (M) i en intervju med den turkiska nyhetsbyrån AA. Ett uttalande som går emot vad utrikesministern tidigare sagt.

Dagens ETC var först att rapportera om nyheten under onsdagen. Enligt intervjun, som Aftonbladet publicerat, lovar Tobias Billström både grundlagsändringar och en ny lagstiftning.

I december publicerade statsknutna nyhetsbyrån AA i Turkiet en artikel med Billström från hans besök i Ankara. I intervjun redogör utrikesministern kring nya lagförslag som regeringen vill genomföra. Han säger att regeringen i mars kommer lägga fram ett förslag i riksdagen som innebär en ny typ av brottsrubricering i Sverige som kan göra det förbjudet att vifta med flaggor för terrorstämplade organisationer – exempelvis PKK.

– Det kommer att göra det olagligt att främja eller propagera för terroristaktiviteter i vårt land. Det kan också innefatta att vifta med terroristorganisationers flaggor, säger Tobias Billström i intervjun.

Förnekade uppgifterna

Uppgifterna förnekades av Tobias Billströms pressavdelning, enligt Aftonbladet.

I en skriftlig kommentar till SVT säger Tobias Billström: 

”Den nya lagen förbjuder inte viftande med flaggor, men när lagen ska tillämpas kommer det att krävas olika bevis för att styrka deltagandet i en terrororganisation och där kan en flagga komma att spela roll.”

Kan kräva grundlagsändring

Socialdemokraternas utrikespolitiska talesperson Morgan Johansson beskriver Billströms uttlande som rörigt. Han tycker att utrikesministers bör vara försiktig med att försöka tolka framtida lagstiftning.

”Och man ska naturligtvis aldrig ljuga om vad man sagt eller inte sagt. Billström måste klara ut turerna kring det”, skriver Morgan Johansson i en skriftlig kommentar till SVT.

Dagens ETC har pratat med Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Hon säger att ett flaggviftningsförbud skulle kunna innebära en grundlagsändring. Hon ifrågasätter också om regeringen kan få en ny lag på plats redan i sommar.

– Jag har svårt att se att detta blir ett brott utan att det inkräktar på människors fri- och rättigheter, säger hon till tidningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.