Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör före detta biståndsministern Isabella Lövin (MP) och nuvarande biståndsminister Johan Forssell (M) om biståndet till FN:s hjälporgan i Gaza. Foto: SVT

Biståndsminister Johan Forssell (M) svarar efter Unrwa-beslutet

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens beslut om att återuppta biståndet till FN:s hjälporgan i Gaza får kritik från två håll. Sverigedemokraterna anser att beslutet är felaktig och från oppositionen anser man tvärtom – att utbetalningsstoppet dröjt alldeles för länge. Biståndsminister Johan Forssell försvarade regeringen i SVT:s Agenda.

– Nu när Sverige som första land har fått skriftliga löften och garantier från Unrwa känner jag mig mycket tryggare med att betala ut kärnstödet, säger biståndsminister Johan Forssell (M).

Löftena till Sverige handlar enligt Forsell bland annat om att Unrwa:s medarbetare ska kontrolleras mot EU:s sanktionslistor och att svenska biståndsmedel ska vara skyddade om oegentligheter upptäcks.

Krig mellan Israel och Hamas

SD: Terrorfrämjande ändamål

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är kritisk till att regeringen återupptar biståndet till Unrwa. Enligt Åkesson missbrukas pengarna för terrorfrämjande ändamål.

– Unrwa behöver reformeras men samtidigt så har vi en fruktansvärd humanitär situation och den måste vi förhålla oss till, svarar Forssell.

MP: Lyssnar mer på Åkesson än FN

Enligt Isabella Lövin, tidigare biståndsminister för Miljöpartiet, har regeringens agerande varit ”oroväckande och oförståerligt”.

Miljöpartiet är kritiskt till att regeringen dröjt med återuppta biståndet till Unrwa även efter att Sida konstaterat att det inte finns skäl att stoppa pengar till organisationen.

Lövin anser att regeringen lyssnar mer på Jimmie Åkesson än Sida och FN. Hör hennes resonemang i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet