Biståndsministern läxar upp Sida

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen håller i dag ett extra sammanträde för att ta biståndsmyndigheten Sida i örat. Biståndsminister Gunilla Carlsson (M) är missnöjd med att Sida planerar att spara pengar genom att minska sin personal i Afghanistan och Irak.

-Vi förbereder ett regeringsbeslut för att säkerställa att vi kan ha kvar vår bemanning i Afghanistan och Irak. Något sådant har inte hänt under min tid som statsråd, för i vanliga fall löses sådant i en dialog mellan regering och myndighet. Så blev det inte nu så då får jag förbereda ett regeringsbeslut som visar hur vi ser på vikten av biståndsnärvaro, säger Gunilla Carlsson till .

Sida gick förra året med ett underskott på 20 miljoner kronor. Dessutom ökar kostnaderna för medarbetarna i fält kraftigt. När man nu måste spara görs det bland annat i det av regeringen högt prioriterade Afghanistan.

Ovanligt regeringsbeslut

Sida har sju anställda på plats i Afghanistan. Nu vill Sida låta bli att tillsätta en tjänst i Kabul som blir vakant i augusti.

Myndigheten vill dessutom tillfälligt dra in den enda tjänsten i Iraks huvudstad Bagdad. Tillsammans sparar det fem miljoner kronor.

Det är väldigt ovanligt att en regering går in och detaljstyr en myndighet på det sätt som väntas ske på det extrainsatta regeringssammanträdet i dag.

”Direkt olämpligt”

Biståndsminister Gunilla Carlsson (M) tycker att det är ”direkt olämpligt att just nu dra ned på personal i Afghanistan och Irak”.

Så här motiverar hon beslutet att gå in och styra Sidas planer:

-Vanligtvis bestämmer myndigheten helt själv hur man vill följa biståndet, men vi har ju gjort en kraftig uppaccelerering av Sveriges bistånd till Afghanistan och vi behöver ha folk där som följer detta.

TT: Är inte detta ministerstyre?

-Nej, det är just därför vi fattar ett regeringsbeslut. Det är regeringens samlade bedömning och den tror jag tryggt vilar i en riksdagsmajoritet, att vi ska se till att vi kan ge mer och bättre bistånd till Afghanistan.

Hon varnar också för att den militära andelen i den internationella insatsen riskerar bli för stor.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.