Biståndsminister Peter Eriksson (MP) säger att USA:s brytning med WHO kan få allvarliga konsekvenser. Foto: Ali Lorestani/TT

Ministern: USA:s besked kan leda till att betydligt fler dör

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges minister för internationellt utvecklingssamarbete Peter Eriksson (MP) befarar att fler länder kan komma att följa efter USA och lämna Världshälsoorganisationen WHO. Ministern hävdar dessutom att dödstalen kan öka på grund av Trumps besked.

– Det kan leda till att betydligt fler människor dör, säger Peter Eriksson.

Världshälsoorganisationen behövs — nu mer än någonsin, menar Peter Eriksson. Att USA:s president Donald Trump meddelat att landet bryter med organisationen gör honom därför ”väldigt bekymrad”.

– Jag tycker att det är väldigt allvarligt. Det riskerar att skapa en situation där WHO måste dra ner på verksamheten för att stödja fattiga länder istället för att skala upp den, säger Peter Eriksson (MP) till SVT Nyheter.

Fler döda

Han befarar att dödstalen kommer att öka på grund av president Donald Trumps besked.

– Det kan leda till att betydligt fler människor dör och att vi inte klarar av insatserna i fattiga länder när pandemin kommer i större utsträckning där. I första hand är det de rika länderna som drabbats, men nu ser vi att fattiga länder drabbas, säger Peter Eriksson till SVT Nyheter.

Trump har riktat stark kritik mot WHO och menar bland annat att organisationen är för okritiskt inställd till Kina. Men ministern anser att USA bör stanna kvar.

– Vi måste få med USA i det arbetet framöver och inte låta stora diktaturer auktoritära länder få en mer dominerande roll. säger han.

”Oerhört destruktivt”

USA:s utträde är en pusselbit i ett större skeende, enligt ministern. Flera andra länder — han nämner Ryssland och Kina som exempel — har ledare som förespråkar nationalism snarare än internationellt samarbete, enligt TT.

– Vi är mitt i en global kris då är det helt fel tillfälle att dra ner på resurserna till det internationella samarbete som finns, säger Peter Eriksson till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.