Bisvärm intog city

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 30 000 bin flög fritt i Stockholm på fredagen. ”Helt normalt” enligt biodlarna som till slut lyckades plocka bort bina.

Tusentals bin, uppskattningsvis runt 30 000 stycken, svärmade idag i centrala Stockholm och orsakade uppståndelse när de satte sig på en fastighet i korsningen Mäster Samuelsgatan och Slöjdgatan.

De upptäcktes vid lunchtid och vid 14.30-snåret var två biodlare på plats för att sopa ner dem och förflytta dem till ett lämpligare ställe än innerstaden.

-Förmodligen ska vi ta dem till Farsta där vi har en ledig kupa, säger Johan Jarbrant, ordförande Stockholmsdistriktet för Biodlarnas riksförbund till ABC.

Var de kommer ifrån är oklart men att bin svärmar är helt normalt menar biodlarna på plats.

-Nu finns det ju fler biodlare som har bin inne i stan och det är ju naturligtvis jättetrevligt, säger Ove Björkman som var en av de inkallade bidodlarna.

Men att en sådan här händelse inträffar mitt i stan, hur ser ni på det?

-Det är ju naturens normala gång att svärma, sedan är det ju upp till biskötaren att se till att de inte svärmar, men vädrets makter ställer till det ibland, säger Ove Björkman till ABC.

Biodlarna använde sig av en skylift för att sopa och röka bort bina från huset. Vid tre-tiden var de flesta bina borttagna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer