Det kallare vädret minskar risken för höga halter björkpollen, uppger pollenrapporten.se. Foto: Fredrik Sandberg, TT arkiv

Björkens blomning fortsätter – men kylan bromsar

Uppdaterad
Publicerad

Den som njutit av de senaste dagarnas vårvärme till priset av kliande ögon och rinnande näsa kan nu dra en suck av lättnad – åtminstone om besvären beror på allergi mot björkpollen.

– Pollenhalterna har varit höga över stora delar delar av södra Sverige, men nu gör det kyligare vädret att de björkar som inte kommit igång håller igen på blomningen, säger Agneta Ekebom på pollenrapporten.se

I söder kan det värsta vara över för dem som är överkänsliga för björkpollen. För även om trädens blomning fortsätter ett tag till,  sjunker halterna. I höjd med Värmland, södra Dalarna och Gästrikland har blomningen precis börjat, och där saktar den in när det nu blir svalare.

– Björken blommar nästan alltid på årets första härligt varma dagar, när man bara vill vara ute. Men riktigt så illa som vi befarade har det inte blivit, och nu ser det ut att lugna ned sig, säger Agneta Ekeblom på pollenrapporten.se, som är en del av Naturhistoriska riksmuseet.

Fortsatt risk

Men än är det för tidigt att blåsa faran över. Enligt prognosen råder fortsatt stor risk för höga halter i hela Götaland och Svealand och förhöjd risk ytterligare ett stycke norrut. Men de riktigt problematiskt höga halterna ser vi i nuläget ut att slippa.

Ännu längre upp i norr är riskerna än så länge små, eftersom blomingen inte kommit igång ännu. Där väntas den pågå ända till mitten av juni. Årets björkblomning ser också ut att bli kraftigare i landets ostliga delar jämfört med Västsverige.

Pollenriskprognos för 25-27 april Foto: Skärmdump pollenprognos.se

Vad gäller pollen från sälg och vide är läget något mindre problematiskt. Just nu råder förhöjd risk för höga halter hela den södra halvan av Sverige upp till linjen Östersund – Örnsköldsvik, men då bara i den direkta närheten av blommande träd och buskar.

Årets blomning av al har varit ovanligt liten och på de ställen där den fortfarande pågår, mellersta och norra Norrland, bedöms risken för höga halter som liten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.