Björklund: Dags för tredje ”pappamånad”

Uppdaterad
Publicerad

Jämställdhet genomsyrade Jan Björklunds tal i Almedalen i dag.

Öronmärkta statsbidrag för att höja löner i kvinnodominerade yrken och en tredje ”pappamånad” var två av ingredienserna.

– Vägen till en mer jämställd arbetsmarknad med jämställda löner och jämställda karriär och utvecklingsmöjligheter går därför också via ett mer jämställt föräldraskap. Därför är det dags att under nästa mandatperiod gå vidare och införa en tredje öronmärkt månad i föräldraförsäkringen, sa Björklund.

”Många väljer bort skickliga kvinnor”

De tidigare öronmärkta månaderna tillkom 1995 och 2002. Den tidigare FP-ledaren Bengt Westerberg som var med genomförde den första 1995 var på plats här i Almedalen och såg märkbart nöjd ut när Björklund förkunnade att det behövs ytterligare månader för att se till att lönerna blir mer jämställda.

Val 2014

– Det är precis i den där åldern vid 25-30-35-årsåldern när arbetsgivare och företag ska börja välja ut vilka duktiga ungdomar man ska satsa på för framtiden, vilka ska matchas fram i karriären. Det är precis i den där åldern som unga människor samtidigt ska bilda familj.

– Och det fungerar faktiskt så att många arbetsgivare då väljer bort skickliga kvinnor därför att man är rädd att för de kommer att vara frånvarande.

Björklund: Stort framsteg

För att få mer jämlika löner mellan män och kvinnor talade den folkpartistiske ledaren även om förmiddagens utspel som han gjorde tillsammans med jämställdhetsminister Maria Arnholm, att de vill utöka föstelärarsystemet och även applicera modellen även i förskolan och bland sjuksköterskor.

– Förstelärarreformen är ett stort framsteg. Den skapar karriärmöjligheter. Den ökar lönespridningen. Den höjer genomsnittslönerna. Den belönar goda prestationer och den skapar goda incitament.

”Straffen ska skärpas”

I jämställdhetens spår talade Björklund om våld mot kvinnor i hemmet. Han berättade om 12-årige Alicia som vittnat om hur hon och hennes lillebror låsts in i ett rum när pappan skulle slå deras mamma. Hur Alicia inte visste om hennes mamma låg död eller inte på andra sidan dörren.

Björklund sa att han erkänner att det är ett misslyckande för samhället, våldet mot kvinnor, och att det är en av Sveriges största jämställdhetsutmaningar.

– Vi har inte gjort tillräckligt. Varje slag är ett misslyckande för vårt samhälle.

– Straffen för kvinnofridskränkning måste skärpas. De skyddade boendena ska bli fler. Fler män som slår som slår och hotar måste bära fotboja.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet