Ett stridsfordon 90 på Stadshusbron utanför Stadshuset i Stockholm under en beredskapsövning i november. Foto: TT

Björklund: Det behövs ännu mer pengar till försvaret

Uppdaterad
Publicerad

Inför samtalen om försvaret i morgon säger FP-ledaren Jan Björklund att det behövs ännu mer pengar till försvaret än vad ÖB krävde i våras.

I våras sade ÖB att försvaret behöver 3-4 miljarder kronor per år i förstärkning. Enligt folkpartiledaren Jan Björklund räcker inte heller det.

Han hänvisar till att Ryssland blivit allt mera aggressivt.

– Utvecklingen i Ryssland är mycket oroande. Sverige utsätts för omfattande kränkningar. Det gör att vi måste vara beredda att öka försvarsanslagen. Gör vi inte det kommer Sverige att stå inför en ytterligare stor nedrustning. Det vore orimligt i den här situationen, sade FP-ledaren till SVT Nyheter.

Förstärkningarna räcker inte

Jan Björklund sade också att det är ”uppenbart” att de förstärkningar, som de numera sex partierna i försvarsberedningen är överens om, inte räcker.

– Vi måste skjuta till ökade ekonomiska ramar. Det handlar om belopp i mångmiljardklassen, sade han.

Enligt Björklund har försvaret de senaste åren fokuserat för mycket på internationella insatser. Det är försvaret av Sverige som är det viktigaste, menar han.

– Vi ska alltld vara beredda att ställa upp på internationella insatser när det efterfrågas. Nu ser vi framför oss, när insatsen i Afghanistan är avvecklad, att efterfrågan kommer att vara mindre de närmsta åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.