Försvarsminister Peter Hultqvist (S). Foto: SVT

Försvarsministern kallar till möte

Uppdaterad
Publicerad

Pengarna räcker inte. Det säger försvaret till regeringen och riksdagen inför nästa års försvarsbeslut. Försvarsministern kallar därför till möte med sex partier redan i morgon.

– De ekonomiska förutsättningarna räcker inte för att nå upp till ambitionsnivån som Försvarsberedningen föreslår, säger överbefälhavaren Sverker Göransson.

Beräkningarna av hur mycket pengar som behövs bygger på det politikerna i försvarsberedningen i våras sade att de vill ha ut av försvaret. Då slogs fast att säkerhetsläget har försämrats i Sveriges närområde.

I dag kom försvarets svar på försvarsberedningens önskemål.

− Enligt de planeringsanvisningar som myndigheten har fått kommer samtliga stridskrafter få en högre operativ effekt under den period som nästa försvarsbeslut gäller, jämfört med i dag. Det står dock klart att de ekonomiska förutsättningarna inte räcker för att nå upp till den ambitionsnivå som Försvarsberedningen föreslår, varken på kort och längre sikt, säger ÖB Sverker Göranson.

Alltså: försvarsförmågan kommer visserligen att öka men pengarna räcker inte för att det ska gå att leva upp till kraven från försvarsberedningen.

Möte med partierna

– Det är ett bra underlag vi fått, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) till SVT Nyheter.

Hultqvist berättar också att han kallat till ett möte med sex av riksdagspartierna: de fyra partierna i Alliansen och de två regeringspartierna. Mötet inleds kolckan 9.30 på torsdagen.

I maj enades Försvarsberedningen – i praktiken Alliansen och Socialdemokraterna – om det svenska försvarsbehovet. Där ingick bland annat tio extra Gripenplan, ökad övningsverksamhet, nytt luftvärn och mycket mer. Politikerna ansåg att det försämrade säkerhetspolitiska läget krävde de extra resurserna.

FP och KD har velat kalla in försvarsberedningen på nytt eftersom de anser att slutsatserna redan hunnit bli inaktuella. Men det avvisar försvarsministern.

– Vi behöver inte dra igång ny försvarsberedning. Det viktiga är att vi får fram en inriktningsproposition nu i vår och jag anser att vi har den information som vi behöver. Det viktiga är att inte försena processen så att inriktningen kan börja gälla från 1 januari 2016, säger Hultqvist.

Nivåhöjningar och repövningar

Enligt det underlag som överbefälhavaren i dag överlämnade till regeringen och försvarsministern har Försvarsmakten beslutat att på kort sikt ”prioritera förbandsverksamheten för att skapa högre tillgänglighet och beredskap”, heter det bland annat på försvarets webbsida.

I förra veckan meddelade försvarsministern och Försvarsmakten att repetitionsövningarna kommer att återinföras, det vill säga vissa krigsförband ska kallas till övning.

Samtidigt har stora investeringar i materiel skjutits på framtiden, understryker man från Försvarsmakten.

− Vi är måna om att fortsätta dialogen och resonemanget med regeringskansliet. Diskussionerna bör utgå från ett antal nivåhöjningar som vi föreslår om det ekonomiska utrymmet ökas, säger överbefälhavaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer