Reinfeldt beredd ge försvaret mer pengar

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) vill satsa mer pengar på försvaret redan i höstens budget. Det framkom efter kvällens partiledardebatt.

Men det nya budet, som kommer efter avslöjanden om bristande beredskap, avfärdas direkt av Centerpartiets ledare.

– Jag är beredd att i höstens diskussioner med mina alliansvänner tillföra mer resurser till försvaret för att vi gradvis ska kunna försäkra att vi får den här förmågan, säger Reinfeldt (M).

Partiledardebatt i Agenda maj 2013

Det här var ett nytt bud från Moderaterna, som hittills passat på frågan om ökade försvarsanslag.

– Vi är i färd med att öka vår försvarsförmåga och vi är beredda på att ta ytterligare steg, säger Reinfeldt (M).

SVT: Redan i höst?

– Jag är beredd att titta på det i höst, fortsätter han.

Försvarsberedningen håller som bäst på med en analys som ska klarlägga behoven från år 2015. Därför finns det ett motstånd inom regeringen att redan nu lova mer försvarspengar.

– Jag tycker att man ska vänta in försvarsberedningens analyser. Det finns mycket nu som vi behöver fokusera på. Det handlar om att skapa jobb, rusta skolan och se till att vi möter klimatutmaningarna, säger Annie Lööf (C).

Reinfeldt kan däremot räkna med stöd från Folkpartiledaren, som verkar nöjd.

– Jag kommer absolut att vara för att göra det nu också om det finns sådana förslag på bordet, säger Jan Björklund (FP).

Under debatten kallade Jan Björklund incidenten med de ryska bombplanen som övade anfall medan det svenska försvaret hade påsklov för genant.

– Men vi är alla ansvariga för detta, lade Björklund till.

– Besluten om försvaret har fattats under lång tid och även mitt parti har varit med.

Han sade att det inte var något anfall mot Sverige som pågick men att ryssarna uppträder offensivt och aggressivt.

– Inför 2015 års försvarsbeslut är min slutsats att det här måste leda till att vi stärker vår nationella försvarsförmåga.

Medan Miljöpartiets Gustav Fridolin underströk att Jas Gripen-planen kostat skattebetalarna 140 miljarder men vi inte har råd att bemanna dem.

– Nu vill alliansen köra ännu längre in i den återvändsgränden med att satsa på ytterligare ett Jas-plan, sade Fridolin.

”Oroande utveckling”

Jan Björklund konstaterade att det inte finns något akut krigshot mot Sverige och ”ingen anledning att skrämmas” men långsiktigt är utvecklingen i Sveriges närområde oroande, tyckte han.

– Det var rätt att rusta ner på 90-talet men under Putins ledning har det blivit en upprustning och aggressivitet mot grannländerna. Det kan komma att gå ut över de baltiska staterna, sade Björklund.

Statsminister Fredrik Reinfeldt framhöll att det varit de rödgröna partierna som lagt ner stora delar av försvaret och sade att alliansen påbörjat ett arbete för att få ett ”mer relevant försvar”.

– Vi är inte färdiga än men jag är beredd att tillföra mer pengar till försvaret. Jag är övertygad om att de rödgröna vill mindre, sade han.

Vilket S-partiledaren Stefan Löfven tyckte var en ”tråkig ton”.

”Sverige ska visa skärpa och styrka”

– I den här frågan måste vi hitta blocköverskridande starka överenskommelser. Jag tycker också som Björklund att det är genant med de två ryska bombplanen. Men nu har vi en försvarsberedning som blir klara med sin analys i vår. Sedan ska den dra slutsatser, sade Löfven och tillade att Sverige ska ”visa skärpa och styrka och inte acceptera vad som helst”.

Medan Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson sade att hans parti är det enda som praktiskt föreslagit höjda försvarsanslag. Sedan undrade han vad Miljöpartiet menar med att de i sitt partiprogram skriver att de vill ha ett ”ickevåldsförsvar”.

– Sverige har traditionellt stått för internationell nedrustning, genmälde Gustav Fridolin (MP).

”Borde ha internationell debatt”

– Jag är lite orolig för att den enda debatten förs mot bakgrund av Ryssland, den borde handla även om hur Sverige ska agera internationellt. Kan vi väcka upp ickevåldsavtalen igen?

Annie Lööf (C) sade att ett starkt försvar är en garant för Sverige men även för fred och frihet i andra delar av världen.

– Det är bra att vi är inne i en omdaning.

”Pengar i sjön”

Jonas Sjöstedt (V) tyckte att Sverige använt mycket pengar till liten nytta i exempelvis Afghanistan.

– Det är pengar som kastats i sjön. Vi kunde haft en bättre beredskap härhemma utan ökade kostnader.

Vilket Göran Hägglund (KD) inte höll med om.

– Den svenska förmågan kommer till nytta och har fått mycket beröm. Fråga bara de tjejer i Afghanistan som tidigare inte fick gå i skolan eller besöka läkare i talibanernas slutna samhälle, sade Hägglund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Partiledardebatt i Agenda maj 2013

Mer i ämnet