”Segregation och rasism är problemet”

Uppdaterad
Publicerad

Integration var huvudfrågan i partiledardebatten om invandringen.
– Jimmie Åkesson talar om problemen men har inga förslag hur man ska förbättra integrationen, säger Annie Lööf.

Annie Lööf menade att jobben och att lära sig språket är nyckeln till integrationen.

Åkesson svarade med att det är viktigt att invandrare samhällsorienteras och får en bild av hur man lever i Sverige och kritiserade alliansen för att vilja flytta jobb till segregerade områden.

Fredrik Reinfeldt tryckte på att invandringen har berikat Sverige men sade också att många invandrare som i dag kommer till Sverige har kortare utbildningsbakgrund vilket innebär en utmaning

– Vi ska inte förenkla den utmaningen, därför behöver vi mer resurser till bättre språkutbildning och utbildning i hur man söker jobb, säger Fredrik Reinfeldt.

Löfven vill ha jämn fördelning

Stefan Löfven vill se en jämnare fördelning i mottagandet av asylsökande bland kommunerna och pekade på att Malmö och Södertälje har tagit emot många fler än andra kommuner.

– Sedan finns det några välmående kommuner som sitter och rullar tummarna, det är inte svensk solidaritet, säger Löfven.

– Vi tar emot näst flest i EU och vi ska ha en generös flyktingpolitik. När människor kommer från till exempel Afghanistan ska vi inte stänga dörren utan göra det lättare att hjälpa dem, fortsätter han.

Åkesson och Björklund i replikskifte

Björklund pekade på att 600.000 invandrare jobbar i Sverige och att 1990-talets flyktingar under kriget i forna Jugoslavien har integrerats på ett bra sätt.

–  Deras barn studerar på universitet i högre utsträckning än svenskar. Det tog några år men vi måste fortfarande förkorta tiden för integration, säger Jan Björklund.

Jimmie Åkesson, vars parti kraftigt vill minska invandringen, fick frågan hur det då ska gå för vården där många invandrare arbetar.

– Den ansvarslösa invandringen är en kostnad för välfärden. Det finns många utlandsfödda som tillför samhället mycket men många som inte gör det, säger han.

– På 1990-talet sa ni att invandringen från Jugoslavien skulle knäcka Sverige, men så blev det ju inte. Sverige går inte under av invandring, replikerade Jan Björklund.

Gustav Fridolin var inne på samma spår.

– Det är inte invandringen som är problemet utan segregation och rasism, sa Fridolin och menade att upprustning för miljonprogram och rotavdrag för hyresgäster skulle kunna skapa nya jobb i segregerade områden.

Debatt kring arbetskraftsinvandring

Jonas Sjöstedt tryckte också på att upprustningen av förorten var en viktig fråga och menade att integrationen är en klassfråga.

Annie Lööf och Stefan Löfven debatterade även arbetskraftinvandringen som Socialdemokraterna vill begränsa.

– Vi behöver duktiga läkare och undersköterskor till äldreomsorgen från andra länder, men Socialdemokraterna vill stänga dem ute, sade Anni Lööf.

Löfven menade däremot att många luras till Sverige och bor här under vidriga förhållanden.

– Det handlar om människovärdiget. Tycker du, Annie Lööf att det är ett bra system att människor luras hit?

– Självklart ska vi ha bra kollektivavtal och regler som ska följas. Fusket ska stävjas, svarade Lööf.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Partiledardebatt i Agenda maj 2013

Mer i ämnet