Foto: SVT

”Sjöstedt bedriver en kvinnofientlig politik”

Uppdaterad
Publicerad

Partiledardebatten hettade till mellan Jonas Sjöstedt (V) och Annie Lööf (C) kring jämställdhetsaspekten av vinster i välfärden.

Socialdemokraterna och Alliansen tryckte på samma sak: Kvaliteten i vården först. Jan Björklund poängterade att Socialdemokraterna – som har meddelat att de inte vill ha ett vinstförbud, och Alliansen närmat sig varandra i frågan.

– Ni har haft en alltför kritisk inställning och vi kanske har haft en för glättat inställning. Men det är positivt att vi får en ökad enhet, säger Jan Björklund.

Jonas Sjöstedt däremot var kraftigt kritisk till vinstuttag.

– Företagen får välja att återinvestera sin vinst i välfärden för de lever på våra skattepengar. Det har blivit fler otrygga jobb och färre anställda. Äldreomsorgen är ett tungt och viktigt arbete där det krävs välutbildad personal och allt det står emot en privatisering. Varje skattekrona ska gå till välfärden, säger Jonas Sjöstedt.

Fredrik Reinfeldt och Annie Lööf tryckte på vårdtagarens rätt att välja.

– Vi ska satsa på ett långsiktigt ägaransvar förenat med valmöjlighet. Men vi tar på allvar att det finns kritik, poängen är att de allra flesta gör det bra – valmöjligheten har berikat svensk skola och för företag att testa egna idéer. Det är bra för medborgarna att få en valmöjlighet men vi ser de problem som funnits, säger Fredrik Reinfeldt.

”Kvinnofientlig politik”

Annie Lööf och Jonas Sjöstedt hamnade i en het debatt om jämställdhetsaspekten av vinster i välfärden.

– Sjöstedt bedriver en kvinnofientlig politik. Det är helt okej att NCC som bygger ett sjukhus tar ut en vinst men när de som driver sjukhuset som ofta är kvinnor tar ut vinst är det inte det. Man gör skillnader på män och kvinnor. Det är 80 procent kvinnor som driver de här vårdföretagen, säger Annie Lööf.

En eldig Sjöstedt gav svar på tal.

– Tror man att det är samma sak att bygga ett sjukhus som att driva ett sjukhus ska man inte driva sjukhus. De många kvinnor som arbetar inom vården får färre kollegor, sämre förhållanden och sämre löner. Det är inte kvinnorna som gör vinsterna utan de stora riskkapitalbolagen som styrs av män.

”Ta itu med kvalitetsbrister”

Göran Hägglund menade att Sverige befann sig i topp med den mest jämlika vården och livslängden och pekade på att kvaliteten var viktigare än ägarformen, något som även Löfven gjorde poäng av.

– Vi har en bra vård och omsorg men det finns en del avarter i både kommunal och privat regi. Vi ska ta itu med kvalitetsbrister med meddelarfrihet och transparens, säger Göran Hägglund.

Jimmie Åkesson ansåg att med Sjöstedts politik skulle många privata småföretag behöva läggas ned och det fria val vårdtagaren gjort skulle försvinna. Sjöstedt svarade med att det är riskkapitaljättarna som konkurrerar ut de små företagen om man använder skattepengarna på ett sådant sätt.

– Du är riskkapitaljättarnas bästa vän, Jimmie Åkesson, säger Jonas Sjöstedt.

Men behöver då skatterna höjas för att klara av att ta hand om befolkningen som blir allt äldre? Flera arbetade timmar var svaret hos både Hägglund, Löfven och Reinfeldt.

– Höjer vi antalet arbetade timmar får vi inkomster, poängterade Stefan Löfven.

– Alla som vill och kan ska arbeta. Arbete är nummer ett, sa Göran Hägglund.

– Nyckeln är arbetade timmar, sa Reinfeldt.

Gustav Fridolin däremot pekade på sjukhusens överbeläggningar genom ett exempel på en kvinna i Stockholm som tvingats föda i sjukhusets fikarum.

– Jag står för att jag tycker att de som tjänar mer än 40 000 kronor ska få bidra lite mer till skola och landsting, säger han.

Jimmie Åkesson uteslöt inte att skatterna kunde höjas om ”välfärden står och faller med det”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Partiledardebatt i Agenda maj 2013

Mer i ämnet