Under sitt sommartal i Göteborg talade Jan Björklund (FP) om hur han ville förändra den svenska skolan. Foto: Scanpix.

Björklund håller fast: Vill förstatliga skolan

Uppdaterad
Publicerad

Under sitt sommartal talade Jan Björklund (FP) om hur han ville förändra den svenska skolan.

Under sitt sommartal i Göteborg sa Jan Björklund återigen att Folkpartiet vill förstatliga skolan under nästa mandatperiod. Han vill också att antalet förstalärare ska fyrdubblas och ett nytt lärlingssystem införas.

– Kommunaliseringen har misslyckats. Likvärdigheten minskar, läraryrkets attraktionskraft har åkt i botten under det kommunala arbetsgivarskapet. Resultaten i svensk skola har sjunkit, säger Jan Björklund.

– Bestämmer man sig för det är det inte så svårt. Skolan var ju statlig fram till 1990.

Ensamma om förslaget

Men det återstår att se om Folkpartiet får med sig Alliansen i frågan, än så länge är partiet ensamt om förslaget.

– Det är en diskussion där jag uppfattar att ganska många partier börjar mer och mer öppet ifrågasätta kommunaliseringen även om de ännu inte har lyft upp det, säger Björklund.

Sommartalet kom till stor del att handla om skolan men Folkpartiet vill också avskaffa värnskatten och om ett femte jobbskatteavdrag görs vill partiet att skatten även ska sänkas för pensionärer.

Andra talet i Eriksberg

Björklund är den andre partiledaren i ordningen som håller sommartal i år, efter Gustav Fridolin (MP) som höll sitt tal i Vittsjö i juni.

Det är andra gången FP-ledaren sommartalar från piren i Eriksberg. Förra året bröt han partiets 20-åriga tradition av sommartal i Marstrand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer