Liberalernas partiledare Jan Björklund under onsdag eftermiddags pressträff. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Björklund: Beredd att släppa fram Löfven

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna kan tänka sig att släppa fram Stefan Löfven som statsminister. Förutsättningen är att Socialdemokraterna är redo att göra en ”rejäl högersväng”. Det meddelar Jan Björklund på en pressträff i riksdagen.

Björklund säger att Liberalerna är beredda att släppa fram en socialdemokratisk regering och ingå i ett budgetsamarbete.

– Om S är beredda att göra en rejäl högersväng är Liberalerna beredda att möta den, sade Jan Björklund på pressträffen, men förtydligade att han inte är beredd att bilda en mittenregering med Löfven som statsminister.

Regeringsbildningen

– Liberalerna kommer inte att ingå i en S-ledd regering.

I går presenterade Centerpartiet en kravlista för att släppa igenom Stefan Löfven. Även Liberalerna kommer att lämna över en kravlista, enligt Jan Björklund.

– Löfven ska få en kravlista under morgondagen, sedan får vi se om vi kan gå vidare.

”Kommer kräva stora omprövningar från S”

Några av kraven är att värnskatten ska avskaffas i närtid och rotavdraget ska utvecklas. Björklund vill också se fri hyressättning i nybyggnationen.

På frågan vilket krav som är viktigast svarar Björklund:

– Jag tänker inte rangordna men som ni hörde lade jag särskild emfas på att värnskatten ska avskaffas.

Björklund vill dock inte offentligt kommentera vilka krav som är förhandlingsbara.

”Får se vad allt snack är värt”

Skulle Socialdemokraterna inte vara beredda att möta kraven från Centerpartiet och Liberalerna så kommer Liberalerna att rösta nej till Löfven.

– Vi är beredda att bjuda till. Det kommer att kräva stora omprövningar från S, förmodligen smärtsamma, sade Björklund och tillade:

– Nu får vi se vad allt snack om blocköverskridande samarbete är värt.

Jan Björklund säger också att Vänsterpartiet inte kommer att ingå i en regering som han förhandlar med.

– Ska det här vara meningsfullt krävs det fyra partier: MP, S, L och C för att kunna vinna budgetomröstningar.

Benigh: Annan ton än Lööf

SVT:s politikreporter Love Benigh tycker att Jan Björklund tycks ha en annan utgångspunkt än Annie Lööf.

– När jag jämför med Annie Lööf så har han lite mer utförliga resonemang om att det här ändå handlar om förhandlingar, att det inte är ultimatum, utan L ger sig in i det här och poängterar att det finns gråskalor. Det är intressant eftersom det indikerar att det kan bli förhandlingar som man verkligen vill driva i mål.

Love Benigh säger att Liberalernas och Centerpartiets krav visserligen liknar varandra, men blir en lång lista tillsammans.

– De har liknande krav absolut, men när de adderas så blir det så många krav, det blir nästan orimligt för Stefan Löfven att kunna tillgodose alla dessa, han ska ju också förhandla med Miljöpartiet. I andra ändan har han också Vänsterpartiet som ska övertygas om att släppa fram Löfven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet