Löfven om Lööfs kravlista: ”Kommer att krävas samtal”

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven är beredd att samtala om kravlistan från C-ledaren Annie Lööf. Men han vill inte säga vilka krav han vill diskutera. Löfven säger också att han välkomnar kraven. – Då vet vi åtminstone vilka området som C vill diskutera, säger han till SVT Nyheter.

Centerpartiets ledare Annie Lööf ställde på tisdagen upp en rad krav för att Centerpartiet ska kunna släppa igenom Stefan Löfven som statsminister när riksdagen röstar nästa vecka.

”Kommer krävas samtal”

Stefan Löfven kommenterar i dag kravlistan. Han säger att han vill sätta sig in kraven i detalj innan han uttalar sig om vad som är möjligt.

– Man måste tydliggöra vad de olika kraven och åsikterna innebär i sak, och det kommer att krävas samtal av något slag.

Senast på måndag måste Stefan Löfven meddela vilket regeringsunderlag han har till talmannen. Men i dag vill Löfven inte svara på när han och Annie Lööf ska träffas.

– Allt som har med den processen att göra, eventuella möten och samtal, det håller jag för mig själv för att processen ska vara så lugn och stabil som möjligt.

”Ett steg framåt”

Att Centerpartiet ställer krav tycker Stefan Löfven är positivt.

– Då vet vi åtminstone vilka områden som Centerpartiet vill diskutera. Jag har ju hela tiden sagt att jag vill ha ett blocköverskridande samarbete. Om då ett parti redogör för sina sakpolitiska krav för att få till ett sådant samarbete så är det ett steg framåt, säger Löfven.

Han konstaterar att kraven inte är nya.

– Jag vill se hur kraven är formulerade. Jag känner igen områdena, arbetsrätten, arbetsmarknaden, bostäder, det är inte nya områden, men jag vill se hur kraven mer specifikt är formulerade. Då är det lättare att ta ställning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet