Annie Lööf. Foto: Annie Lööf

Här är Lööfs krav för att släppa fram Löfven

Uppdaterad
Publicerad

Annie Lööf ställde på tisdagen upp flera krav för att Centerpartiet ska kunna släppa igenom Stefan Löfven som statsminister när riksdagen röstar nästa vecka. Här är områdena där hon kräver att Löfven går henne till mötes.

Inkomstskatt

Centerpartiet vill sänka inkomstskatten för alla och Annie Lööf nämner särskilt att hon vill sänka marginalskatten kraftigt. Partiet vill alltså höja gränsen för när löntagare börjar betala statlig inkomstskatt.

Socialdemokraterna vill sänka skatten för pensionärer men vill i övrigt inte se nya skattesänkningar.

Företagande

Centern vill även sänka skatten för företag. Riksdagen röstade för att sänka bolagsskatten tidigare i år, men C vill att den ska vara på en ännu lägre nivå.

I allmänhet vill Centerpartiet minska antalet regler för företag, bland annat skattereglerna.

Socialdemokraterna vill se förenklingar i regelverket för företag, men inte sänka bolagsskatten ytterligare.

Vinster i välfärden

C vill att fler ska driva vårdföretag och tycker att den rödgröna regeringen har gjort det för svårt. Partiet vill också ”utveckla valfriheten ytterligare” på sjukvårdsområdet. Även när det gäller skolan vill Centern ha ökad valfrihet överlag från förskolan till högre utbildning.

Socialdemokraterna vill bland annat förbjuda religiösa friskolor och gick till val på att ”stoppa vinstjakten” i vård, skola och omsorg. S vill även stoppa privatiseringar av akutsjukhus och universitetssjukhus.

Landsbygdspolitik

C vill göra det enklare att bygga, bland annat genom att avskaffa delar av strandskyddet och ta bort kravet på bygglov för den som vill bygga nära sin gård. Dessutom vill C tillåta gårdsförsäljning av alkohol.

”I högre grad bör det som inte uttryckligen är förbjudet vara tillåtet” står det i valmanifestet.

Socialdemokraterna vill också se över strandskyddet, men säger nej till gårdsförsäljning av alkohol.

Arbetsmarknad

Centerpartiet vill sänka arbetsgivargiften och slopa den helt när företag anställer någon som får sitt första jobb och när företaget anställer sin första medarbetare. Företag som anställer nyanlända ska slippa arbetsgivaravgift och få betala lägre ingångslön.

Andra C-förslag på området är att undanta små och medelstora företag från turordningsreglerna och att lägga ned Arbetsförmedlingen. Socialdemokraterna vill att Arbetsförmedlingen ska finnas kvar.

Socialdemokraterna vill avskaffa allmän visstidsanställning och införa heltid som norm. I valmanifestet skriver partiet att man ”avvisar förslag som undergräver anställningstryggheten och lagstiftning om sänkta löner”.

Bostadspolitik

C vill inte införa marknadshyror men vill ha friare hyressättning än i dag, särskilt när det gäller nybyggda lägenheter. Det skulle minska svarthandeln med hyreskontrakt, menar partiet.

Socialdemokraterna vill behålla dagens bruksvärdessystem för att sätta hyresnivåer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.