Punkterna på Annie Lööfs kravlista som blir svårast för Stefan Löfven att acceptera

Uppdaterad
Publicerad

Vissa krav som Annie Lööf ställt för att släppa fram Stefan Löfven är inte helt otänkbara att komma överens om, enligt SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein. Men det finns frågor där det är ”kört”.
– Det är ju ett rött skynke för arbetarrörelsen, säger hon i Morgonstudion om förändringar i turordningsreglerna.

I går kom Annie Lööf (C) med beskedet om att hon är beredd att släppa igenom Stefan Löfven (S) som statsminister nästa vecka – om Socialdemokraterna går med på ett antal krav från Centerpartiet, bland annat om sänkta skatter och friare arbetsrätt.

Enligt SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein finns det främst två knäckfrågor där Centerpartiet och Socialdemokraterna kommer att få det svårt att komma överens: Reformerade turordningsregler och friare hyressättning.

”Ett rött skynke”

Centerpartiet vill att företag med upp till 50 anställda ska undantas turordningsreglerna. De vill också förändra strejkrätten och lagstifta om lägre ingångslöner för unga och nyanlända.

– Att förändra lagstiftningen kring turordningsreglerna – det är ju ett rött skynke för arbetarrörelsen. Om det kravet är ultimativt, ja då skulle jag säga att det i det närmaste är kört, säger Elisabeth Marmorstein och fortsätter:

– Men Socialdemokraterna vill också hitta sätt att öka flexibiliteten för företagen när man är inne i en lågkonjunktur, dessutom så har man också sagt att man precis som Centerpartiet vill förbättra möjligheten till omställning för anställda att öka tryggheten på det sättet. Men det tror jag inte räcker, säger hon.

”Hyresgästföreningen skulle slå bakut”

När det gäller hyressättningen vill Centerpartiet ha friare hyressättning än i dag, särskilt när det gäller nybyggda lägenheter. Det skulle minska svarthandeln med hyreskontrakt, menar partiet.

– Det här skulle jag säga är den andra svåra knäckfrågan för Socialdemokraterna och jag har svårt att se att de skulle kunna tillåta marknadshyror i det befintliga beståndet. Hyresgästföreningen skulle slå bakut och de står ju Socialdemokraterna nära, säger Elisabeth Marmorstein.

Här kan S och C komma överens

Däremot finns det punkter där partierna skulle ha lättare att komma överens, till exempel sänkta marginalskatter.

– Även S vill se en bred skattereform där man ska kunna skifta sänkta inkomstskatter mot höjda skatter på kapital och miljöskatter.

Även frågan om vinsttak i välfärden, som Centerpartiet nu helt vill sätta stopp för, bör vara något Socialdemokraterna kan gå med på.

– Eftersom att riksdagen röstade nej till förslaget om vinsttak i välfärden så ser det ändå inte ut som att det ska kunna bli verklighet. Därför tror jag att även den här frågan är lättare för S att kompromissa om, säger Elisabeth Marmorstein.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet