Utbildningsminister och Folkpartiets ledare Jan Björklund. Foto: Andreas Hult/SVT

Björklund i SVT-intervju: Ge försvaret mer pengar

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska försvarets huvuduppgift måste vara att försvara Sverige. Därför måste försvarsanslagen öka från 2015. Det säger i dag Folkpartiets ledare Jan Björklund (FP) i en intervju med SVT Nyheter.

Frågan har blivit glödhet efter överbefälhavare Sverker Göranson strax innan årsskiftet gick ut och sa att Sverige med dagens förmåga bara kan försvara sig i en vecka mot ett eventuellt militärt angrepp.

Folkpartiet tillsätter i dag en arbetsgrupp som fram till januari 2014 ska se över den svenska  försvarsförmågan och komma med förslag till hur det svenska försvaret ska kunna stärkas.

Anledningen är enligt folkpartiledaren och vice statsministern Jan Björklund utvecklingen i Ryssland.

–Utvecklingen i Ryssland ser ju på många punkter ut att gå åt fel håll. Vi har ett ganska auktoritärt politiskt klimat, de uppträder aggressivt mot sina grannar och framförallt sker det nu en kraftig militär upprustning i Ryssland, också i Östersjöområdet. Något som måste få påverka svensk försvarspolitik, säger Jan Björklund till SVT Nyheter.

Vill ha mer pengar till försvaret

Därför anser Björklund att det nya försvarsbeslutet som ska fattas 2015 måste innehålla höjda försvarsanslag. Exakt hur mycket, vill han inte gå in på.

–Vi behöver återigen fokusera på att uppgiften måste vara att skydda Sverige, det är skyddet av Sverige som är huvuduppgiften, säger Jan Björklund.

Björklund tror att yrkesförsvaret måste göras om så att färre är anställda och att fler kan kallas in vid behov.

–Man måste kunna blåsa upp försvarsförmågan genom att använda sig av reservister som kan mobiliseras.

Björklund: Stort misstag att avmilitarisera Gotland

Folkpartiet talar om att de heltidsanställda yrkessoldaterna som i dag förväntas tjänstgöra i sex till åtta år i stället skulle tjänstgöra en kortare tid på ett till tre år och vara tillgängliga som reservister i tio år.

–Då skulle vi återigen kunna sätta upp brigader och det är den typen av enheter som behövs för att kunna skydda Sverige. Vi borde ha fyra-fem brigader, i dag så finns det ingen, säger Björklund.

Han anser också att det var ett stort misstag att i Försvarsbeslutet 2004
helt avmilitarisera Gotland.

–Det här Östersjöområdet är ju säkerhetspolitiskt viktigt, att Sverige lämnar walk-over där är ogenomtänkt. Så vi behöver också tänka tanken att återskapa förband på Gotland.

Björklund tycker inte heller att det räcker att köpa 60 nya Jas Gripen-plan, som regeringen beslutat om. Luftförsvaret behöver också kompletteras med luftvärn och andra insatser, anser Björklund.

FP-ledaren blickar åt Norge

Försvarsanslagen behöver därför ökas från 2015, säger Jan Björklund och pekar på att den rödgröna regeringen i Norge nu ökar sina försvarsanslag och att Sverige enligt honom borde gå samma väg.

–Vill vi öka försvarets förmåga att kunna skydda Sverige och inte bara delta i internationella insatser så tror jag att vi ska inse att det kommer att betyda ökade försvarsanslag, säger han till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ny debatt om försvaret

Mer i ämnet