Liberalernas ledare Jan Björklund och S-partiledaren Stefan Löfven Foto: Anders Wiklund / TT

Björklund redo påbörja samtal om att släppa fram S-regering

Uppdaterad
Publicerad

Flertalet ledande företrädare för Liberalerna är beredda att släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminister framför Ulf Kristersson (M). Det erfar SVT Nyheter efter att Liberalerna i helgen träffades i Stockholm för att avgöra vilken statsminister man föredrar.

I helgen träffades topparna inom Liberalerna för att komma överens om regeringsfrågan. Partiledaren Jan Björklund ville få mandat att förhandla med Socialdemokraterna för att eventuellt släppa fram Stefan Löfven som statsminister. Mot hans förslag stod liberalernas ekonomisk-politiska talesperson Mats Persson som tvärtemot föreslog att partiet inte skulle släppa fram en S-regering.

Diskuterades i tolv timmar

Alternativen diskuterades i tolv timmar under fredagen och söndagen. Först enbart riksdagsgruppen sen på söndagen både riksdagsgrupp och partistyrelse. Enligt uppgifter till Sveriges television så var fler på söndagens möte positiva till Björklunds linje jämfört med de som argumenterade för Mats Perssons.

Mats Persson tog också tillbaka sitt yrkande, varpå även Björklund tog tillbaka sitt. Det blev alltså ingen avgörande omröstning mellan alternativen. Istället kom partitopparna fram till att avvakta vad Centerpartiet gör i frågan.

Hopp om sakpolitiska eftergifter

Parallellt kommer också Stefan Löfven att försöka övertyga liberalerna att släppa fram honom. De samtalen kan Björklund föra, men han måste sedan gå med resultatet till Liberalernas partiråd som kan kallas in med fem dagars varsel och fatta det avgörande beslutet.

Bland de liberaler som är beredda att släppa fram Stefan Löfven som statsminister så hoppas man att Björklund ska få till sakpolitiska eftergifter i utbyte mot att liberalerna bryter med alliansen och släpper fram Löfven. Till exempel åtgärder för att göra lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, mer generös eller öka satsningarna på skolan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.