Foto: TT

Björklund kommenterar Birgitta Ohlssons utmaning

Uppdaterad
Publicerad

Jan Björklund hoppas på att snabbt avgörande om partiledarposten i Liberalerna. Han uppmanar nu länsförbunden att ge ett snabbt besked om var man står, så partiet slipper en sex månader lång intern konflikt.

– Ska vi ägna sex månader åt personkonflikter eller ska vi ägna oss åt att ta fram den nya politik som vi ska möta väljarna med. Jag har erfarenhet av sådant här, det blir sällan vackra processer, säger Jan Björklund på en pressträff.

Jan Björklund säger också att partiet har haft en tuff period sedan 2014 och att valresultatet inte var vad man önskade sig.

Partiledarstriden i Liberalerna

– Jag har varit med länge i politiken, jag vet att förändringsarbete tar tid. Vi satt igång ett omfattande förändringsarbete, det är inte avslutat, det går i mål på vårt landsmöte i höst, säger partiledaren Jan Björklund på en pressträff.

”Båda har fördelar”

Jan Björklund säger också att det är olyckligt att man nu är i en situation där interna konflikter kan komma att överskugga de sakfrågor som partiet vill lyfta fram.

L-ledaren framhöll att både han och Birgitta Ohlsson har sina respektive fördelar och han lyfter då fram sin erfarenhet som en

– Jag har erfarenhet. Jag har bland annat varit vice statsminister och jag har dessutom haft ett yrke utanför politiken. Dessutom ligger jag i partiets politiska mittfåra, vilket är nödvändigt för att kunna ena partiet inför valet.

Vill bli ny partiledare

Jan Björklund säger också att han hoppas att länsförbunden nu ger tydliga besked till valberedningen.

– Jag är taggad och vill leda partiet och vinna valet. Hoppas att länsförbunden ger besked och att vi inte får en sex månader lång process, för den kommer att vara skadlig, säger Björklund.

Det var i gårdagens Aktuellt som Birgitta Ohlsson tillkännagav att hon vill bli ny partiledare för Liberalerna.

– Finns det ett tillräckligt starkt stöd kommer jag att göra det, absolut, sa Ohlsson i SVT:s Aktuellt.

LÄS MER: Birgitta Ohlsson utmanar Björklund om platsen som partiledare

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Partiledarstriden i Liberalerna

Mer i ämnet