Foto: SVT

Björklund: Krävs kontakter med Kommunal för att få lägenhet

Uppdaterad
Publicerad

I en debatt om bostadsbristen öppnade Jan Björklund (L) för att införa marknadshyror och gav en syrlig kommentar om Kommunalskandalen. Magdalena Andersson (S) menade att Björklunds politik handlar om att höja hyrorna för vanliga familjer.

Visst fanns det områden som finansminister Magdalena Andersson (S) och Liberalernas Jan Björklund kunde komma överens om i kvällens debatt om bostadsbristen. Som exempelvis att det var en dålig idé av alliansen att införa reavinstskatten, 22 procents skatt på reavinsten när en bostad säljs.

– Med facit i hand så var det ett misstag och vi borde ändra på det. Flyttskatten borde avskaffas, sa Jan Björklund.

#BOSTADSÖKES

Andersson: Avreglerad marknad inte aktuellt

Magdalena Andersson sa att detta är något som regeringen kan tänka sig att diskutera med i kommande samtal om bostadspolitiken.

Samtidigt lyfte hon att det inte är så enkelt eftersom människor också måste ha någonstans att flytta till.

– Det nya stödet för byggandet av billiga hyresrätter som regeringen har inrättat kommer göra det möjligt att bygga hyresrätter med sådana hyror att vanliga människor kan bo där, sa hon.

Att förändra hyresmarknaden och införa marknadshyror var dock en fråga som skapade debatt.

– Marknadshyror måste vi ha i nyproduktion anser jag. Det byggs för lite hyresrätter, framför allt i större städer där trycket är stort, sa Björklund.

Detta innebär kraftiga hyreshöjningar för vanliga familjer, menade Andersson.

– En avreglerad hyresmarknad där hyrorna stiger med 50-100 procent är inte aktuellt, regeringen kommer alltid att värna om vanliga familjers hushållsekonomi.

Björklund: Inte rättvist

Magdalena Andersson la också till att Finland gjort samma åtgärd men att det gjort att hyrorna steg samtidigt som produktionen av hyresrätter inte ökade. Det fick Jan Björklund att svara med:

– Om man ringer bostadsförmedlingen i Helsingfors får man en hyresrätt över dagen. I Stockholm tar det 14 år. Det finns tre sätt för ungdomar att få en bostad i Stockholm i dag. Det första är att stå i kö i 14 år. Det andra är att ha kontakter, du kan ha det med Kommunal till exempel, och det tredje är att lägga upp 200.000 kronor svart under bordet. Detta system är inte rättvist.

Se om du betalar mer i hyra än andra i ditt område

Bor du i hyresrätt, andrahand eller som inneboende? Svara på några enkla frågor om ditt boende och få reda på om du betalar mycket eller lite hyra jämfört med andra – samtidigt hjälper du oss att kartlägga hur det ser ut över hela landet.

Vi vill också gärna höra din berättelse om hur det är att hyra sitt boende, eller dina bäst tips till andra som vill hyra lägenhet.

Gå till Hyrestestet genom att klicka här.

Hur upplever du bostadsmarknaden?

Hyresrätter, bostadsrätter, andrahand, svartkontrakt, soffsurfning. Vi tittar just nu på bostadsvillkoren i Sverige. Hur bor vi, hur ser bristen på bostäder ut och vad får det för konsekvenser? 

Vi vill höra era berättelser, era erfarenheter – hur har bostadsbristen drabbat just dig? 

Hör av dig till oss på bostadsokes@svt.se!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet