Liberalernas ledare Jan Björklund anser att Jimmie Åkesson (SD) bör bjudas in till de blocköverskridande samtalen. Foto: TT

Björklund: Löfven borde bjuda in SD till samtal

Publicerad

Liberalernas partiledare Jan Björklund anser att statsminister Stefan Löfven också bör bjuda in Sverigedemokraterna till de politiska samtal som förs över blockgränsen, rapporterar SR Ekot.

– Det är ju regeringen som bestämmer vem de bjuder in, men jag tycker i grunden att alla riksdagspartier ska bjudas in. Det betyder ju inte att man sedan gör upp med alla partier men det skapar en onödig martyrställning för SD, säger Björklund till Ekot.

Björklund: Skapar martyrställning

Liberalernas ledare tror att de som verkligen tjänar på denna martyrställning är just Sverigedemokraterna. Istället vore det lämpligt att behandla dem som alla andra riksdagspartiet vad gäller de blocköverskridande politiska samtalen, menar Björklund.

– Sedan är det ju ändå så att deras politik är så annorlunda, så några uppgörelser kommer de ju knappast att vara med på, tillägger han.

SD-Karlsson: Orimligt att fortsätta mobba oss

Jan Björklunds uppmaning tas positivt emot av SD:s gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson, som i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter låter hälsa:

”De övriga partierna har mobbat och stött ut oss i åratal bara för att vi velat ha mer rimliga och fungerade nivåer på invandringen. Att fortsätta med den mobbningen även efter att man givit oss rätt och kopierat delar av vår migrationspolitik är fullständigt orimligt och det är bra att åtminstone ett parti tycks ha insett det.”

Björklund backar: Vi kommer inte samarbeta

Efter uppmaningen om att SD bör hälsas välkomna förtydligar dock Jan Björklund genom ett inlägg på Twitter att detta ingalunda inkluderar ett samarbete med L:

”L kommer inte att samarbeta med varken SD eller V. Deras rötter är oacceptabla. Båda partierna är dock invalda och bör behandlas korrekt.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritiken mot Birgitta Ohlsson

Mer i ämnet